Main content

Vraag

Na eerder gebruik en afbouw van citalopram, met behulp van taperingstrips, moet ik het helaas weer gaan gebruiken. Het is voor mij belangrijk om te weten dat ik het weer ga afbouwen wanneer het kan.

Medische richtlijnen geven echter aan nog minstens 6 maanden door te gaan wanneer je je goed voelt, en zelfs langer als je vaker depressief bent geweest.

Is dit een visie die u ondersteunt?

Antwoord

Beste anoniem,

Er is iets voor te zeggen om nadat je je beter voelt nog een tijdje antidepressiva te blijven gebruiken voordat je daar weer mee stopt, maar eigenlijk weet niemand hoelang je daar dan nog mee door zou moeten gaan. Of dat 6 maanden moet zijn of korter of langer, dat is nooit goed onderzocht. Wat in richtlijnen staat is in feite niet meer dan de mening van de commissie die de richtlijn heeft samengesteld. Maar wat de waarde van die mening is weten we dus niet goed. In de praktijk lijkt het erop dat deze aanbeveling niet veel betekenis heeft. Mensen blijven namelijk vaak (heel) veel langer antidepressiva gebruiken dan volgens deze aanbeveling zou moeten.

Persoonlijk denk ik dat er geen eenduidig antwoord mogelijk is op de vraag hoelang je antidepressiva moet blijven gebruiken wanneer je je weer goed voelt. Omdat ik verwacht dat dat voor iedereen anders zal zijn. Niemand die dat echt heeft uitgezocht.

Kortom, we weten volgens mij niet precies hoe het zit. En omdat we dat niet weten ben jij volgens mij zelf de aangewezen persoon om te besluiten wanneer je denkt dat het voor jou mogelijk is om weer te gaan stoppen.

Over dat stoppen wil ik ten slotte nog iets zeggen omdat je dat al een keer eerder hebt gedaan. Je schrijft daarover dat je dat hebt gedaan door middel van taperingstrips. De vraag die je voordat je opnieuw gaat stoppen in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden is hoe dat afbouwen toen voor jou ging. Ging dat probleemloos of had je tijdens het afbouwen last van onttrekkingsverschijnselen? Als dat zo was dan betekent dat waarschijnlijk dat je toen mogelijk te snel bent gegaan. En dat het verstandig is om dat als je opnieuw gaat afbouwen langzamer te gaan doen. Omdat dat zou kunnen helpen om de kans kleiner te maken dat je nadat je bent afgebouwd toch weer klachten krijgt.

Als je langzamer wilt gaan afbouwen, dan raad ik je verder nog aan om dat in ieder geval met behulp van taperingstrips te gaan doen omdat je dan volgens een verantwoord geleidelijk afbouwschema kunt gaan afbouwen waarbij de dosis naar het einde toe in steeds kleinere stapjes wordt verlaagd. Dit antwoord kun je aan je behandelaar laten lezen.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt en dat je als je nog een keer je citalopram gaat afbouwen daarna niet opnieuw klachten zult krijgen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 2 maart 2021
  • Deel deze pagina: