Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wanneer effect van behandeling bij depressie?

Vraag

Sinds 4 weken is lithium aan mijn medicatie (seroquel, lamictal) toegevoegd voor mijn zeer moeilijk behandelbare bipolaire depressies, waar ik al ik weet niet hoeveel verschillende medicijnen voor geslikt heb. Sinds 2 weken is de spiegel goed.

14 jaar geleden heb ik 4 maanden lithium gebruikt zonder effect. Ik lees overal dat bij manie na 2-4 weken effect kan worden verwacht en dat als profylaxe het doel is, op 6-12 maanden gerekend moet worden. Ik vind echter nergens na hoeveel weken effect verwacht mag worden als de reden van gebruik acute depressie is.

Antwoord

Beste M,

De termijn voor het evalueren van respons bij depressie wordt meestal aangegeven als 4-6 weken. Bij een positieve indruk in die periode (ook als de verbetering slechts gedeeltelijk is) ga je langer door, zeker als er al veel is geprobeerd. In dat laatste geval moet je na 3 maanden toch wel kunnen bepalen wat het effect is.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook