Main content

Vraag

Geachte heer Groot,

Ik slik sinds kort een nieuw antidepressivum (fluoxetine) vanwege angst- en dwangklachten. Omdat ik tijdens de opbouw erg angstig was heb ik lorazepam erbij gekregen.

Het lijkt nu iets beter te gaan. Maar hoe weet ik zeker of het echt beter gaat zolang ik ook lorazepam slik?

Advies van de huisarts is om de lorazepam nog te blijven slikken zolang ik aan het opbouwen ben.

Wanneer is het verstandig om de lorazepam af te gaan bouwen?

En hoe kan ik het beste afbouwen om de onttrekkingsverschijnselen zo veel mogelijk te beperken?

Hartelijke groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

Op de vraag hoe je lorazepam moet afbouwen kan ik je een duidelijk antwoord geven. Dat moet je heel geleidelijk doen en je moet tijdens het afbouwen proberen bij te houden hoe dat voor jou gaat. Dan kun je, als je ervaart dat het afbouwen voor jou te snel gaat, in overleg met je behandelaar besluiten om een tijdje op dezelfde dosis te blijven en daarna verder te gaan met afbouwen met een lagere snelheid.

Met de standaarddoseringen die farmaceutische bedrijven voor hun medicijnen maken is dit in de praktijk niet goed mogelijk. Met behulp van taperingstrips en stabilisatiestrips die je arts aan jou kan voorschrijven kan dit wel.

Bij de afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat doet dan maak je het voor jezelf en voor je behandelaar makkelijker om het afbouwen goed te laten verlopen.

Op de vraag wanneer het verstandig is om met lorazepam te stoppen kan ik geen antwoord geven. Dat is iets waar je zelf over moet nadenken en wat je in overleg met je behandelaar moet doen. Wat je bij het nemen van een beslissing misschien kan helpen is dat je nu weet dat het nu mogelijk is om op een veel geleidelijkere en daardoor veiligere manier af te bouwen dan vroeger mogelijk was. Dat maakt het risico dat er bij het afbouwen iets mis zal gaan, veel kleiner.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen. Ik hoop dat dat helpt om samen tot goede beslissingen te komen en om zonder problemen met je lorazepam te stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 9 september 2020
  • Deel deze pagina: