Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Wanneer is mijn depressie voorbij?

Vraag

Hoe weet ik wanneer de depressie over is?

Antwoord

Dag F,

Dank voor je vraag. Je wilt weten wanneer bij jou ‘de depressie over is’. Daar zijn twee mogelijke antwoorden op.

De eerste is, dat je dat zelf bepaalt. Als jij vindt dat je depressie over is, als je niet meer z’n last hebt van somberte en lusteloosheid en je kunt alle dingen doen die je zonder depressie ook zou doen, dan is je depressie voorbij (subjectief).

Het tweede antwoord is, dat je de ernst van een depressie kunt meten aan de hand van een vragenlijst. De lijst die eenvoudig te gebruiken is (en gevalideerd is, dat wil zeggen verantwoord) is de Hamilton Depression Rating Scale, of te wel de HDRS. Je kunt hem op google vinden, of anders op PsychiatrieNet.nl, ook de Nederlandse versie. Er staan ook afkappunten bij, bij zoveel punten spreken we van een milde depressie, bij zoveel punten van een ernstige depressie (objectief). Het geeft een goede indicatie.

Succes!

Vriendelijke groeten, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook