Main content

Vraag

Mijn buurman heeft waanideeën en drinkt heel veel. Hij bedreigt mij aan de deur en belt tegenwoordig bij mensen in onze buurt aan. Hij is niet voor rede vatbaar en heeft drie begeleiders die ook met de handen in het haar zitten. Hij wil niet opgenomen worden omdat hij vind dat gij de beste van de straat is.

Wanneer kan iemand gedwongen opgenomen worden?

Antwoord

Dit zijn hele vervelende en soms machteloos makende situaties. Iemand kan pas gedwongen worden opgenomen als hij door gedrag dat voortkomt uit een psychiatrische aandoening een gevaar is voor zichzelf, anderen of de openbare orde. Gevaar is een rekbaar begrip, maar overlast is meestal niet genoeg.

Bedreiging is weer een stapje verder. Dan moet je de politie erbij halen, zodat je veiligheid gewaarborgd is en er ook een dossier wordt opgebouwd.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees hier meer over de Wet Verplichte GGZ:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 augustus 2019
  • Deel deze pagina: