Main content

Vraag

Beste heer Kupka,

Mijn vader (75) is al zijn hele leven chronisch depressief. Hij heeft zich er altijd tegen verzet door ‘gewoon’ door te gaan.

Hij is nu twee jaar in behandeling. Hij heeft groepstherapie gehad en hij gebruikt momenteel al het vijfde medicijn. Telkens gaat het één maand beter en daarna weer slecht.

Mijn vader houdt zich aan zijn dagritme en is heel creatief. Hij doet alles wat zijn behandelaars voorschrijven.

Echter, het perspectief is momenteel zo ver weg. Mijn vader denkt ook aan een dossier in het kader van ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden’.

Is er iets wat ik (dochter) zou kunnen doen?

Mijn moeder lijdt hier ook onder hoewel ze zich kranig houdt. Mijn vader zou nu niet zelfstandig kunnen leven dus dat betekent dat mijn moeder ook veel thuis moet zijn.

Is er iets wat er eerder gedaan kan worden in plaats van het zoveelste medicijn proberen, en hoe kan mijn vader weer iets van perspectief krijgen?

Alvast hartelijk dank.

Antwoord

Beste Dochter,

Dat is een triest verhaal van de kennelijk moeilijk behandelbare depressie van je vader.

Zijn echt alle opties geprobeerd, ook de 'klassieke' MAO-remmers en lithium-additie?

Als medicatie bij een ernstige depressie niet voldoende werkt is elektroconvulsietherapie (ECT) een goede optie, zeker ook bij oudere mensen. Ik heb daar al heel wat mensen van zien opknappen, ook mensen bij wie medicatie onvoldoende effect had.

Is dat al besproken?

ECT had vroeger een nogal slechte naam, maar met de moderne technieken is het een veilige en goed te verdragen behandeling. Praat er eens over met je vader.

Misschien kun je eens met hem meegaan naar een consult bij de psychiater en nog eens de mogelijkheden bespreken.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: