Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de oorzaak van mijn psychose?

Vraag

Geachte dokter van Os,

In 2002 heb ik een zogenaamde psychose doorgemaakt. Ik ben hersteld en medicijnvrij. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af hoe het kwam en wat de oorzaak was.

Met de behandeling van de psychiater(s) was ik het destijds niet (geheel) eens. Ook niet met hetgeen als oorzaak aangegeven werd; “een zwakke plek in het hoofd waarvoor ik mijn hele leven medicatie zou moeten gebruiken”.

Ik heb bewezen dat dat laatste zeker niet waar is en op mijn vraag destijds waar die zwakke plek dan zat kon de psychiater geen antwoord geven.

Voor zover ik weet is die vraag tot op heden niet opgehelderd. Kan het zo zijn dat er niets mis is met de hersenen bij mensen met een psychose? In mijn geval zag ik beelden die op dat moment niet “echt”waren maar eigenlijk ook niet bizar en oninvoelbaar waren.

Zou het kunnen dat, net zoals we met onze ogen de externe werkelijkheid kunnen waarnemen die in de hersenen verwerkt wordt waardoor we zien wat we zien, de omgekeerde route ook mogelijk is? Dus dat op basis van trauma, angsten, emoties, overprikkeling etcetera de hersenen beelden of geluiden gaan genereren die dan net zo echt worden ervaren als de “echte” werkelijkheid.

Met de hersenen is denk ik niets mis, ik denk eerder dat een psychose een gevolg van overbelasting en overprikkeling is. De grens tot overbelasting en overprikkeling kan wel per mens verschillen, net zoals de een harder kan lopen dan de ander. Maar je krijgt dit etiket.

Ik ken alleen mijn eigen verhaal, u kent vele anderen, elke situatie zal anders zijn. Maar ik vraag mij af, is wat ik hier schrijf al eens overwogen in het kader van het begrijpen van het ontstaan en het behandelen van een psychose?

 

Antwoord

Beste J,

Ik denk dat je de spijker op de kop slaat: een psychose is in wezen dat je door bijvoorbeeld een heftige ervaring de wereld teveel door de bril van je eigen emoties gaat zien. Alles lijkt dan anders (angstig, somber, bedreigend, wazig, vreemd) dan anders. Hoe meer dit speelt hoe meer het “psychotisch” wordt.

Het verschil is dat sommige mensen sneller geneigd zijn de wereld teveel door de bril van hun eigen emoties te gaan bekijken dan anderen. Iedereen is psychosegevoelig, maar de een meer dan de ander. Dit kan zijn op basis van vroege trauma’s, maar ook door genetische variatie.

Psychose is in ieder geval menselijk – we kunnen allemaal psychotisch worden in de zin van de wereld extreem anders waarnemen onder invloed van emoties.

Op onze website staat veel hierover!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 16 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook