Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Wat is het verschil tussen een bipolaire en schizoaffectieve stoornis?

Vraag

Ik vroeg me af wat het verschil is tussen een bipolaire stoornis en schizoaffectieve stoornis? Kan je last hebben van beide?

Antwoord

Sommige psychiaters kunnen daar eindeloos over praten tijdens een casuïstiekbespreking. We hebben niet voor niks allerlei informatie op PsychoseNet over schizofrenie:

Die etiketten zijn verwarrend en stigmatiserend. Er is geen reden om opgelucht adem te halen als je een bipolaire stoornis ‘hebt’, noch is het einde van de wereld in zicht als ze je ‘diagnose’ veranderen naar schizoaffectieve stoornis. Er is lang gedacht dat je aan de ene kant schizofrenie had, met een slechte prognose, weinig goede aanpassing en aan de andere kant mensen met een bipolaire stoornis (manisch-depressieve stoornis is hetzelfde) die tussendoor ‘normaal’ zouden functioneren. Een schizo-affectieve stoornis zit daar tussen in.

Er kunnen allerlei redenen zijn om dat etiket te gebruiken, het staat bijzonder vaag omschreven. Het snijdt weinig hout. Psychosegevoeligheid benadert de complexe realiteit wellicht beter.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Psychosegevoeligheid

Lees ook