Main content

Vraag

Ik vroeg me af wat het verschil is tussen bipolaire stoornis en een schizoaffectieve stoornis? Kan je last hebben van beide?

 

Antwoord

Sommige psychiaters kunnen daar eindeloos over praten tijdens een casuïstiekbespreking. We hebben niet voor niks een website die heet www.schizofreniebestaatniet.nl.

Die etiketten zijn verwarrend en stigmatiserend. Er is geen reden om opgelucht adem te halen als je een bipolaire stoornis 'hebt', noch is het einde van de wereld in zicht als ze je 'diagnose' veranderen naar schizo-affectieve stoornis. Er is lang gedacht dat je aan de ene kant schizofrenie had, met een slechte prognose, weinig goede aanpassing en aan de andere kant mensen met een bipolaire stoornis (manisch-depressieve stoornis is hetzelfde) die tussendoor 'normaal' zouden functioneren. Een schizo-affectieve stoornis zit daar tussen in.

Er kunnen allerlei redenen zijn om dat etiket te gebruiken, het staat bijzonder vaag omschreven. Het snijdt weinig hout. Psychosegevoeligheid benadert de complexe realiteit wellicht beter.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: