Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is het verschil tussen in de war zijn en psychotisch?

Vraag

Mijn psychiater zegt tegen mij dat ik in de war ben, maar niet psychotisch. Zij weet dat ik boos word van het woord psychotisch. Ik wil die diagnose niet meer horen .
Moest dat al vaker aanhoren en medicatie slikken.

Maar wat is het verschil tussen in de war zijn en psychotisch?

Antwoord

Hey,

Zie mijn mini-college hierover.

Waar het op neerkomt is dit:

1. Ieder mens is psychosegevoelig – want dat is onze capaciteit om betekenis toe te kennen aan de interne en externe omgeving.

2. Soms hebben we daarom de neiging (vooral onder invloed van verandering in stemming) om TEVEEL betekenis toe te kennen aan de interne (je eigen gedachten, gevoelens en impulsen) en externe omgeving.

3. Op zo’n moment zou je kunnen zeggen is er sprake van een psychose.

4. We kunnen dus allemaal wel eens meer of minder psychotisch zijn, in de zin van dat we uit de hand gelopen betekenisgeving hebben in relatie tot onszelf of de omgeving.

5. Op het moment dat we een beetje psychotisch zijn zullen andere mensen ons “in de war” vinden.

KORTOM: PSYCHOSE IS EEN MENSELIJKE ERVARING. OP ZICH HOEFT HET NIET PATHOLOGISCH TE ZIJN – HET IS MENSELIJK – MAAR JE KUNT ER WEL ZIEK VAN WORDEN.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 67
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook