Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Wat zijn de langetermijneffecten op stressregulatie?

Vraag

Geachte Dick Bijl,

Graag zou ik u een vraag stellen over langetermijneffecten op stressregulatie na het hebben van psychoses en medicatie. Ik heb twee keer een heftige psychose gehad en daarna medicatie trouw geslikt: olanzapine een jaar lang na de eerste psychose, binnen enkele maanden na afbouw heb ik een tweede psychose gekregen en hierna abilify genomen. Abilify heb ik vervolgens twee jaar met lage dosering geslikt en ik ben na zorgvuldige afbouw inmiddels een jaar vrij van medicatie. Voor mijn gevoel ben ik bijzonder goed hersteld na dit alles, op het volgende na.

Nu merk ik dat ik na een stressvolle situatie, veel meer dan voorheen, lichamelijk super moe ben. Bijvoorbeeld, na het halen van een deadline op mijn werk en het verzorgen van twee lezingen (waarbij je echt even op scherp staat, met je volle aandacht erbij), ben ik enkele dagen fysiek echt uitgeput. Mentaal ben ik zeker niet depressief, maar ik ben gewoon bijzonder moe. Alsof ik de dag ervoor een hardloopwedstrijd heb gelopen van ruim 15 km.

Kan dit een langetermijneffect zijn van de medicatie, omdat dit ingrijpt in de normale stressregulatieprocessen van het lichaam? Of is dit iets wat mogelijk nog verder bijtrekt in de komende jaren?

Antwoord

Beste S,

Ik vind het goed te lezen dat je medicatie vrij bent nadat je twee psychosen hebt gehad en deze medicamenteus zijn behandeld.
Je voelt je goed, maar bent soms erg moe na stressvolle gebeurtenissen, zoals een lezing geven.

Ik denk dat dit voor veel mensen stressvolle gebeurtenissen zijn en ik verbaas me er niet over dat die een tijdlang klachten geven.
Mijn ervaring is dat veel mensen die geruime tijd psychofarmaca hebben gebruikt en deze hebben gestaakt wat moeite hebben om met nieuwe stress-situaties om te gaan. Uit de literatuur is ook bekend dat antipsychotica op de lange termijn meer kwaad dan goed doen.
Dat je dus een aantal gebeurtenissen als stressvol ervaart vind ik begrijpelijk, maar ik vind het ook heel goed dat je ze niet uit weg gaat. Ik heb er vertrouwen in dat dat wel weer goed komt, maar het wel even duren.

Ik wens je veel succes verder!

met vriendelijke groet, dick Bijl

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 7 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
stress

Lees ook