Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kunt u mij adviseren over wel of geen medicatie bij bipolariteit II?

Vraag

Hallo,

Ik ben jaren geleden gediagnosticeerd met bipolaire stoornis type II. Ik heb jaren clomipramine gebruikt omdat vooral de depressies een probleem waren. Ik merkte dat ik door de medicatie wel erg vaak hypomanisch was. Ik heb dit vorig jaar langzaam afgebouwd en ben nu een jaar medicatievrij.

Het gaat op zich redelijk goed. Ik merk wel dat ik het leven weer wat zwaarder vind en ik me wat ‘zwaarder’ voel, maar ik functioneer prima. Ik werk, zorg voor de kinderen en wandel drie of vier keer per week 10 km. Ik merk wel dat ik, sinds ik gestopt ben, erg prikkelbaar ben. Mijn stemming wisselt regelmatig maar de prikkelbaarheid is erg aanwezig. Ik moet nu gaan nadenken of ik weer met medicatie wil gaan beginnen.

Bij de ggz heeft de verpleegkundige gesproken over een stemmingsstabilisator, waarschijnlijk lithium. En dat is nu net waar mijn probleem zit. Ik weet niet wat ik moet. Aan de ene kant weet ik dat ik erg prikkelbaar ben en alles moeilijker en zwaarder zie, maar aan de andere kant kan ik functioneren in het dagelijks leven en alles doen wat ik moet doen. Ik vind lithium een erg grote stap omdat het zo veel bijwerkingen heeft en het niet zomaar een medicijn is. Ik twijfel ontzettend, misschien kunt u mij helpen en adviseren.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste Q.,

Bij de behandeling van een bipolaire stemmingsstoornis type II (de combinatie van terugkerende depressies en hypomanische fasen, maar nooit een volledige manische episode) ligt de nadruk op de depressies. Daarbij moet je wel oppassen dat een antidepressivum niet de hypomanie versterkt.

Als je na het stoppen van het antidepressivum (in jouw geval dus clomipramine) merkt dat er toch weer depressieve klachten optreden, en je overweegt weer medicatie te gaan gebruiken, zijn er meerdere mogelijkheden. Ten eerste een (ander) antidepressivum. Als het niet om hele heftige depressies gaat, kun je ook een ‘lichter’ middel dan clomipramine proberen, bijvoorbeeld een ‘SSRI‘. Een andere mogelijkheid is een stemmingsstabilisator. Dat kan lithium zijn, maar ook lamotrigine, een middel dat juist bij bipolaire depressie wordt gebruikt als er geen manische episoden zijn geweest (dus bipolair II). Dat is gemakkelijker in het gebruik dan lithium.

Meestal weet je na ongeveer twee maanden of het middel werkt en goed verdragen wordt. Ik kan natuurlijk niet beoordelen wat voor jou geschikt is, maar bespreek dit eens met de psychiater die bij je behandeling betrokken is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook