Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Welke manieren helpen om mijn geest te kalmeren?

Vraag

Beste Rik,

Ik lees dat jij affiniteit hebt met het onderwerp spiritualiteit. Ik ben benieuwd: met welke manieren heb jij zelf ervaring om de geest te kalmeren? Ik experimenteer momenteel zelf met verschillende vormen van Tibetaanse boeddhistische meditatie. Ik ben nog zoekende naar manieren die voor mij werken om de geest te kalmeren en daarom ben ik benieuwd naar jouw ervaringen.

Dank en met hartelijke groet

 

Antwoord

Meditatie is voor mij ook belangrijk. Ik doe dat vanuit zenboeddhist perspectief. Goede zaak om te zien waar dit spoor je heen leidt. Verwacht geen wonderen. Maar als je dit duurzaam weet te integreren in je eigen leven, dan gaat het zich linksom of rechtsom uitbetalen. Daarbij gaat het niet om vaak of veel, maar meer dus om het blijven doen.

Daarnaast heeft het mij enorm geholpen om echt in contact te komen met mijn gevoel. Het ‘in je kracht’ komen. Dit doe je niet met je hoofd, maar met je buik. Wat gebeurt daar eigenlijk allemaal? Maak er een gewoonte van om daar bij te zijn. Het gevoel liegt namelijk niet, en kan zo een enorme gids zijn.

Waak ervoor te verzanden in de wereld buiten jezelf. Ergens is dat namelijk maar betrekkelijk. De wereld in jezelf is minstens zo belangrijk. Wanneer je leert om minder waarde te hechten aan externe gebeurtenissen, kom je vanzelf meer bij jezelf uit. Als we het over tot rust komen hebben, dan is dat iets waar je aandacht aan dient te besteden.

En ga maar eens lezen, zou ik zeggen. Ik raad je bewust niks aan. Begin gewoon met wat je interesseert.

Ik wil je veel succes wensen op je pad.

Hartelijke groet.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Rik Verweijen op 29 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit

Lees ook