Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke medicatie is beter?

Vraag

Welke medicatie is beter: Risperdone Consta of Paliperidone?

Antwoord

Beste C,

Helemaal uit New Zealand, welkom bij het online spreekuur!

Helaas is niet te voorspellen van te voren wat bij jou beter aan zal slaan: het verschilt namelijk van persoon tot persoon wat de mix van werking/bijwerking gaat zijn van een bepaald medicijn.

Beste is om goed na te denken over de voor- en nadelen van elk middel, die op een rijtje te zetten en dan samen met je behandelaar beslissen.

Je kunt ook altijd weer wisselen na een tijdje!

Met betrekking tot de depressie: dit kan komen door de medicatie (die mensen dysfoor kan maken) – soms is lithium een beter middel voor mensen met een onderliggende affectieve gevoeligheid (zoals je dat hebt bij schizoaffectieve stoornis).

Ook kan het zijn dat er nog dingen zijn die met psychotherapie kunnen worden verbeterd, zoals effecten van vroege trauma’s of onderliggend gebrek aan vertrouwen in je zelf.

In ieder geval – maar dat weet je natuurlijk al: heel belangrijk is structuur, dingen te doen hebben die belangrijk en zinvol voor je zijn, goed eten en slapen en vooral veel beweging….

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Jim van Os op 14 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook