Main content

Vraag

Mijn vriendin heeft de laatste jaren te veel voor haar kiezen gekregen. Haar vader is 3 jaar geleden overleden en haar zusje is 1,5 jaar geleden plots overleden. Haar baan raakte ze na 27 jaar kwijt. Ze heeft rouwverwerking  therapie gehad, maar dat heeft haar niet geholpen naar mijn mening. De laatste tijd heeft ze waanideeën en complotten in haar hoofd. Ze weet dat het niet goed met haar gaat, maar ze wil niet naar haar huisarts.

Ze heeft een aversie tegen de GGZ gekregen, nadat haar zusje daar naar haar mening niet goed behandeld is.

Ze raakt zo langzamerhand steeds meer de weg kwijt.

Wat kan ik doen en waar kan ik naar toe bellen als ze echt flipt. Zijn er noodlijnen?

Antwoord

Het fijnste zou natuurlijk zijn als je vriendin zelf hulp wil aanvaarden voordat het eventueel uit de hand loopt. Je schrijft dat ze weet dat het niet goed met haar gaat. Daar zou je het met haar over kunnen hebben.

Waar heeft ze zelf last van; heeft ze zelf ideeën over hoe ze wél geholpen zou willen worden?

Je vraagt wat je kan doen als ze echt flipt. Je zou haar huisarts kunnen bellen om te overleggen. Hij of zij kan als het nodig is contact opnemen met de crisisdienst van de GGZ.
Misschien ben je bang dat ze zichzelf iets aandoet? Op de website van 113 vind je veel nuttige informatie, ook voor naasten. En bij gevaar moet je altijd 112 bellen. Tot slot kun je elke werkdag van 10-16 uur terecht bij onze telefonische adviesdienst: www.ypsilon.org/advies.

Veel sterkte!
Heleen, Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ypsilon op 30 april 2020
  • Deel deze pagina: