Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen waandenkbeelden vanzelf overgaan?

Vraag

Kunnen waandenkbeelden vanzelf overgaan zonder medicatie?

Mijn nichtje weigert alle hulpverlening, haar kinderen zijn hierdoor uit huis geplaatst. Alles komt volgens haar door de hulpverlening die een jaar lang contact probeerde te leggen met haar. Mijn nichtje heeft dit steeds geweigerd!

Antwoord

Beste Afzender,

Ja, wanen kunnen heel goed overgaan zonder medicatie, maar wel is voorwaarde dat de persoon in kwestie zich openstelt voor hulp zonder medicatie, zoals gesprekken, training en afleiding.

Als de wanen te dominant zijn en het gedrag te veel beïnvloeden, zodanig dat er geen contact met hulpverlening tot stand kan komen, en er ook ernstige sociale schade ontstaat (lijkt het geval te zijn), kom je dichtbij het dilemma dat je je af moet vragen wat zwaarder weegt: het recht op autonomie of het recht op behandeling.

De lokale GGZ moet dat samen met betrokkenen en familie/vrienden proberen vast te stellen.

Kan moeilijk zijn – soms zijn wanen zeer hardnekkig en ook met ernstige consequenties voor de persoon en zijn omgeving.

Sterkte,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 8 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook