Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoe zijn de waanideeën van mijn vrouw af te remmen?

Vraag

Mijn vrouw heeft een geschiedenis met psychose en herkent ineens mijn emoties niet en heeft waanideeën over de gang van zaken.

Is er een manier om dit af te remmen? Of is een verhoging van medicatie direct aanbevolen?

Antwoord

Wat vervelend voor u dat u en uw vrouw hiermee te maken krijgen.

U schrijft dat uw vrouw uw emoties niet meer herkent… maar ook waanideeën heeft. Het beste is natuurlijk als u dit met uw vrouw zelf kunt bespreken. Maar mogelijk is er ook sprake van achterdocht of is er een speciale reden waarom uw echtgenote u mogelijk niet voldoende vertrouwt? Is het mogelijk om te achterhalen waar het begin ligt van de waanideeën van uw vrouw?

En is hier in een eerdere periode ook sprake van geweest? Misschien kunt u in dat geval dit bespreekbaar maken met uw vrouw en met haar onderzoeken wat er destijds geholpen heeft (voor u beiden)?

U spreekt over het verhogen van medicatie. Dat kan inderdaad tot gevolg hebben dat psychotische belevingen wat naar de achtergrond verschuiven. Uit uw vraag begrijp ik dat uw vrouw al medicatie gebruikt. Dan lijkt de behandelaar bij uitstek degene om deze vraag te bespreken.

Bij voorkeur legt u geen contact zonder dat uw vrouw hiervan op de hoogte is. Zij zal immers toch ook in de afweging en/of beslissing om medicatie te verhogen, te moeten worden betrokken. Ik adviseer u om volledig open kaart te spelen bij uw vrouw en een beroep te doen op haar om samen met u naar een oplossing te zoeken voor haar toegenomen waanideeën.

U kunt hierbij ook zeker voorzichtig en respectvol benoemen dat u handelt omdat u het contact met haar zo goed als mogelijk wil herstellen en haar er, zoals gezegd respectvol, op wijzen dat er een geschiedenis is met psychose en dat u een aantal dingen meent te herkennen.

Overigens komt het vaak voor dat het bespreken van dergelijke dingen moeilijk is als mensen nauw met elkaar verwant zijn, zoals dat bij gezinsleden en familie het geval is. Indien dit zo is, is er dan iemand in uw omgeving die het gesprek voor u kan voeren en/of daarbij aanwezig kan zijn?

Heel veel succes en hartelijke groet,
Timo van kempen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Timo van Kempen op 14 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook