Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Werkt allopurinol antimanisch?

Vraag

Mijn nierfunctie is slecht na jaren lithium. Nu heb ik last van jicht en daarvoor krijg ik colchicine en allopurinol van de reumatoloog. Mijn urinezuur moet gaan zakken van allopurinol. Ik ben 5 jaar geleden overgestapt op depakine, dit probeer ik nu af te bouwen. Werkt allopuriniol ook antimanisch, dat heb ik weleens gehoord?

Antwoord

Sommige ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) geneesmiddelen lijken een positieve invloed te hebben op stemmingsstoornissen. Voor allopurinol, als het werd toegevoegd aan een antimanisch middel (zoals lithium, depakine, antipsychotica), werd in een meta-analyse uit 2018 een klein (!) effect gevonden. Allopurinol zonder antimanisch middel is dus niet aangetoond effectief, en het is dus geen vervanger voor een gebruikelijke stemmingsstabilisator. Het kan in jouw geval dus Depakine niet vervangen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook