Main content

Vraag

Beste Jim,

Via de media hoor ik veel over mindfulness. Dit zou helpen tegen stress en depressie. Nou vroeg ik mij af of het echt waar is dat mindfulness helpt.

Is het effect wetenschappelijk bewezen?

Zou ik hier baat bij kunnen hebben?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste J.,

Zeker!

Het is niet alleen evidence-based maar ook experience-based bij heel veel mensen - en dat laatste is vaak waardevoller bij dit soort interventies van de psyche.

Het vergt veel oefening en doorzettingsvermogen - en het vinden van de juiste vorm. Veel mensen hebben er baat bij dan....

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 15 april 2021
  • Deel deze pagina: