Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil in tegenstelling tot mijn behandelaar afbouwen, wilt u een second opinion geven?

Vraag

Geachte professor Van Os,

Ik gebruik clomipramine als gevolg van grote angst voor overlijden door sterk ondergewicht. Intussen is mijn gewicht normaal, heb ik geen last meer van angstverschijnselen en ben ik begonnen met het verminderen van de clomipramine.

Mijn huidige behandelaar stelt voor om op deze ‘onderhoudsdosis’ door te gaan. Zelf wil ik graag verder gaan afbouwen door middel van taperingstrips, omdat ik steeds meer last krijg van bijwerkingen.

Zou u of een van uw medewerkers hierover een second opinion willen geven?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste G.,

Ik denk niet dat een second opinion zinvol is. Wat meer zinvol zou zijn is dat jij en je behandelaar samen een goed gesprek hebben op basis van ‘samen beslissen‘.

Samen hebben jullie de informatie die nodig is – inclusief de informatie dat er altijd een risico is verbonden aan afbouw maar zonder risico kun je natuurlijk ook niet verder komen. Dit heet ’the dignity of risk’ in herstelbeweging. Het gaat erom dat jullie samen kiezen voor een weg, waarbij jij natuurlijk moet aangeven wat voor jou belangrijk is.

De psychiater kan het belangrijk vinden om door te gaan met de medicatie, maar jij kan om persoonlijke redenen de voorkeur hebben om af te bouwen en dan zal de psychiater je moeten volgen. Alleen als het risico heel erg hoog is en de potentiële schade heel erg groot, kan de psychiater aangeven dat afbouw niet mogelijk is. Maar of dat zo is moeten jullie samen beoordelen. Psychiaters hebben vaak geen zin in risico – maar soms is een beetje risico nodig om te kunnen groeien.

Voor informatie over ‘samen beslissen’ zie: https://begineengoedgesprek.nl/

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 27 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
behandelaar
Medicatie
second opinion

Lees ook