Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan ik omgaan met mijn wisselende stemmingen en wantrouwen?

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb vaak last van verschillende stemmingen en wantrouwen. Ik belast mijn familie daar flink mee.

In deze periode gebeurt het best veel en ik weet dan niet wat ik moet doen. Ik heb dan later spijt, maar het wantrouwen komt steeds terug. Ik kan dan ook geen antwoord geven op vragen van mijn familie als: waar komt het vandaan? Diep van binnen weet ik dat er niks aan de hand is en dat het tussen mijn oren zit.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

Als je met je gevoelens in de knoop zit, is het eerste wat je kunt doen met iemand die je vertrouwt erover spreken. Dat lucht vaak al enorm op. Wantrouwen kan ook afnemen door open contact te leggen met anderen en als dat past bij de situatie, over jezelf te praten. Maar natuurlijk ook over andere, lichtere onderwerpen. Het is vaak heel fijn om eens even met iemand over alledaagse dingen te praten, daarom is ‘het weer’ zo’n geliefd thema.

Soms is professionele aandacht en hulp nodig. De eerste stap is dan naar de huisarts, die je naar een psycholoog kan verwijzen.

Ik vind het moedig dat je me deze vraag stelt, maar zonder je verder te kennen kan ik natuurlijk geen passend advies geven. Mensen zijn zo verschillend, en iedereen heeft een andere achtergrond en geschiedenis.

Je bent nog jong en dan kan er veel bijgestuurd worden, en is het ook de moeite waard om dat te doen zodat het je verdere ontwikkeling niet in de weg staat.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook