Main content

Vraag

Een heel praktische vraag. Mijn behandelaar weet niet voor 100% zeker of cyclothymie vergoed wordt door de verzekering? Valt cyclothymie officieel onder de bipolaire stoornissen en/of stemmingsstoornissen.

Ik had een dystyme stoornis die veranderd is naar cyclothymie.

Antwoord

In het classificatiesysteem DSM-5 valt de cyclothyme stoornis (code 301.13) onder de rubriek Bipolaire-stemmingsstoornissen. De dysthyme stoornis (code 300.4) valt onder de rubriek Depressieve-stemmingsstoornissen. Ik neem dus aan dat de behandeling van cyclothymie vergoed wordt. Je behandelaar kan natuurlijk ook even met je verzekeraar bellen, zonder daarbij jouw naam te noemen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juni 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: