Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zelf m’n depot zetten?

Vraag

Ik ben kundig genoeg om mijn depot zelf in het bovenste buitenste been kwadraat te zetten. Mij wordt verkondigd dat de wet dat verbiedt en onmogelijk maakt, en dat het volgens de wet alleen aan de verpleegkundige is toebedeeld dat te doen.

De wetgeving wil ik gecontroleerd hebben, rust het op leugens? (Dan wil ik hun de wetgeving onder hun neus kunnen drukken en bewijs aanleveren.)

Antwoord

Je hebt helemaal gelijk – je zou dat makkelijk kunnen.

Mensen met suikerziekte kunnen tenslotte ook hun insuline zelf injecteren.

Maar de cultuur en de wetgeving is zodanig in Nederland dat als de psychiater je toestaat het zelf te doen, hij waarschijnlijk de inspectie en het tuchtrecht achter zich aan krijgt wegens gevaarlijke en onverantwoord handelen.

Dus dat ze je het niet toestaan is begrijpelijk – hoewel ik het met je eens ben dat je het gewoon zou kunnen leren net als mensen met suikerziekte.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Jim van Os op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

depot
Medicatie

Lees ook