Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zijn emotionele klachten aangeboren?

Vraag

Beste Ralph,

2.5 jaar geleden begon ik me steeds meer ellendig te voelen. Nadat ik naar veel psychologen, therapeuten en een praatgroep ben geweest, zit ik nu echt op de bodem en lukt het mij niet om een uitweg te vinden.

Is het misschien zo aangeboren? Ik snap niet waar het vandaan komt.

Antwoord

Beste Radeloos,

Je vraagt je af of emotionele klachten aangeboren zijn. Het antwoord daarop is: waarschijnlijk niet. Wel kunnen bepaalde kwetsbaarheden en karaktereigenschappen in zekere mate aangeboren zijn: het hoort nu eenmaal bij je.

Of dat tot psychische klachten leidt hangt vooral ook af van de dingen die je kortere of langere tijd geleden hebt meegemaakt. Op grond van de wel erg korte omschrijving van je problematiek is het moeilijk om daar meer dan een algemeen antwoord op te geven. behandeling bestaat meestal uit het zorgvuldig uitzoeken wat de klachten zijn, en hoe die zich ontwikkeld hebben.

Soms kunnen klachten naast gespreksbehandeling ook met medicijnen worden behandeld, bijvoorbeeld angst en depressie. Ik weet niet of die combinatie bij jou wel eens is geprobeerd. Ik weet ook niet of er wel eens een goede diagnose van je klachten is opgesteld, want dat vermeld je niet. Kortom, laat er nog eens (door iemand anders?) opnieuw naar kijken, en maak daarbij gebruik van de ervaringen (positief en negatief) die je tot nu toe hebt opgedaan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook