Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn schizo affectieven veroordeeld tot levenslange medicatie?

Vraag

Ik ben 33 jaar, schizo affectief en heb ongeveer vier keer een psychose doorgemaakt. Medicatie die ik ontvang is abilify 10mg. Ik ben nu redelijk stabiel, ik heb een betaalde baan en ga binnenkort zelfstandig wonen. Ik heb een goed sociaal netwerk en gebruik geen alcohol of drugs.

De terugvallen zijn ontstaan door cold turkey te stoppen met de medicatie, niet slim heb ik van jouw teksten geleerd en uit andere boeken. Ik kon de bijwerkingen niet verdragen. Nu op Abilify is het enigzins te doen, maar het is toch niet iets wat ik de rest van mijn leven wil slikken.

Mijn huidige psychiater (die overigens heel goed is en echt met me mee denkt) vertelde me dat ik deze medicatie levenslang moet slikken. Dit is iets wat ik niet kan accepteren. Ik zou graag op den duur toch willen proberen om medicatievrij te worden door heel langzaam af te bouwen via die harm reduction method (heb het boek).

Denk jij dat dit tot een echte mogelijkheid behoort? Of zijn schizo affectieven echt veroordeeld tot levenslange medicatie?

Antwoord

Goede vraag!

Iedereen kan zonder medicatie, maar de vraag is wel at what price. Het is een kosten-baten analyse. Je hebt blijkbaar een episodisch iets van het type dat het goed doet met een beetje medicatie, in de zin van psychoseonderdrukkend zonder al te veel bijwerkingen.

Je kunt proberen om langzaam af te bouwen en dan te kijken hoe het gaat – gebruik makend van al de weerbaarheid die je over de jaren hebt opgebouwd.

Hoe groot de kans is dat dat goed gaat weet ik niet – het feit dat je al vier keer uit de bocht bent gevlogen en dat medicatie blijkbaar helpt maakt dat ik niet a priori heel optimistisch ben. Het hangt er dus van af hoe erg een psychotische episode bij jou is. Als je het goed ziet aankomen en vroeg weer kan beginnen met medicatie waar je goed op gaat reageren is er geen man overboord en heb je in ieder geval geprobeerd.

Als de psychose echter behoorlijk zwaar kan zijn met veel gevolgen en het kan tijden duren voor je er uit bent zou ik het niet wagen.

Verder telt hoeveel bijwerkingen je nu hebt van de abilify. Als het heel erg is, is dat weer wat anders dan dat je het eigenlijk nauwelijks merkt.

Maar het is een beetje koffiedik kijken!

Succes wat je ook doet!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Jim van Os op 6 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook