Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zingeving: Hoe kan ik meer uit het leven halen?

Vraag

Ik heb een psychosegevoeligheid en heb na jaren weerstand, dat zich kenmerkte door de medicatie niet in te nemen, omdat ik dacht dat ik het op eigen houtje ook zou kunnen redden.Zo ging het een aantal maanden goed, maar na enige tijd zat ik weer in een psychose. Gelukkig herstelde ik snel met enkele milligram Risperdal.

Op dit moment heb ik een depot één keer in de drie maanden genaamd Trevicta. Ik ben hier blij mee.

Alleen ben ik nu opzoek naar zingeving. Ik heb ook een Wia uitkering en ben bang om deze te verliezen.

Ik wil graag meer uit het leven halen, voorheen altijd gewerkt 10 jaar voor de klas gestaan en nu bevind ik me tussen enerzijds de prikkel om actief aan de slag te gaan en anderzijds de angst dat ik in financiële onrust kom als mijn Wia me ontnomen wordt.

Heeft u advies voor mij?

Antwoord

Fijn dat je klinisch je weg hebt gevonden – maar nu je leven weer een beetje terug, heel goed dat je hieraan gaat werken!

Gezien je onderwijsverleden is het wellicht een idee om te kijken of je kunt helpen bij een herstelacademie?

Daar wordt gewerkt met het model dat psychische problemen meemaken vraagt om een opleiding in weerbaarheid en ervaringskennis opbouwen.

Ze kunnen altijd mensen gebruiken – je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of je als vrijwilliger mee kunt werken in het opleidingsprogramma.

Vraag is natuurlijk of er eentje bij jou in de buurt is?

Voor een voorbeeld zie de Enik herstelacademie in Utrecht:

Het is maar een suggestie: je kunt natuurlijk met je onderwijsachtergrond waarschijnlijk op veel meer plekken terecht als vrijwilliger, toch? Zou dat iets zijn? Op die manier draag je bij met behoud van WIA, althans voorlopig…

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Jim van Os op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook