Main content

Vraag

Mijn zoon van begin 20 heeft al enkele jaren een depressie. Het laatste jaar krijgt hij ook woede aanvallen. Hij wordt niet agressief, maar roept en brult. De laatste weken hoor ik hem ook dikwijls huilen ’s nachts.

Hij weigert alle hulp. Ik ben alleen met hem en probeer hem op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Ik doe regelmatig verslag bij de huisarts.

Hij zegt dat hij het zelf wil oplossen.

Is dit mogelijk en tot waar kan ik gaan?

Het is voor mij ontzettend zwaar maar ik kan geen dokter laten komen als hij niet wil. Ik heb vertrouwen dat het goedkomt, alleen op dit moment zie ik niet goed hoe.

Dank voor uw antwoord.

Antwoord

Beste V.,

Mannen hebben vaak het idee dat ze het 'zelf moeten doen' - als een soort bevestiging van hun mannelijkheid.

Met andere woorden: het moeilijke voor mannen is vaak de eigen kwetsbaarheid - of zelfs de emoties - onder ogen zien.

Jonge mannen hebben hier vaak een hele steile leercurve te gaan.

Wat kan helpen is een andere man, een soort rolmodel van mannelijkheid, die hen voordoet hoe het mannelijk is om naar je emoties toe te gaan en je kwetsbaarheid te erkennen....

De zogenaamde JIM aanpak (Jouw Ingebrachte Mentor) kan hierbij helpen.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 15 september 2021
  • Deel deze pagina: