Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn zoon stopt steeds met lithium, wat kan ik hieraan doen?

Vraag

Mijn zoon van 20 heeft een bipolaire stoornis type I. Hij stopt steeds met lithium zodra hij een tijdje is ingesteld. Hij is twee keer opgenomen geweest op de crisisafdeling. Zodra hij stopt met lithium volgt een nieuwe manie. Ik raak behoorlijk uitgeput om dat op te vangen.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord

Beste J.,

Dat is een vervelende maar helaas niet zeldzame situatie, dat mensen nadat klachten voorbij zijn de preventieve medicatie stoppen. Het is ergens ook wel te begrijpen, want welke jongeman wil nu pillen blijven slikken als hij zich weer goed voelt, zelfs als het op goede gronden wordt aangeraden?

Soms moet iemand dat een paar keer meemaken om het patroon te herkennen en te besluiten om de medicijnen dan toch maar langere tijd te blijven gebruiken. Misschien kun je eens met je zoon meegaan naar een consult bij de psychiater, om dit op een niet-verwijtende manier te bespreken.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Naasten

Lees ook