Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zoon weg in zijn hoofd en wil geen contact meer

Vraag

Goedemiddag,
Een zoon van mij heeft 2 zelfmoordpogingen gedaan in december 2015 waarna hij 4 maanden opgenomen is geweest in het Zuyderland ziekenhuis in Sittard. Voor de opname woonde hij bij mij in huis. In die tijd zat ik met een burn-out thuis. Ik heb toen aangegeven in het ziekenhuis en bij mijn zoon dat ik het niet meer aan kan dat hij bij mij woont.

Na de 4 maanden in het ziekenhuis kon hij in het hostel terecht. Sindsdien is het contact enorm verslechterd. Is boos op iedereen en alles. Wil absoluut geen medicatie, dreigt herhaaldelijk dat hij het recht heeft om een einde aan zijn leven te maken. De verhalen die hij vertelt kloppen niet.

We kunnen als familie totaal niet tot hem doordringen. Hij geeft nu ook aan dat hij geen hulpverlening meer wil. Dat hij een spiritueel leider en sjamaan is en ook wat weg heeft van Bhagwan. Hij is 34 jaar.

Hoe moet je hier mee om gaan?

Antwoord

Beste Aurora,

Dank voor je schrijven.

Allereerst: je hebt er goed aan gedaan om ook je eigen grenzen te stellen – niemand is er bij gebaat als je ook jezelf op offert in het proces. Hoe moeilijk ook, je zoon moet ook zijn eigen weg vinden.

De boosheid en afwijzing kan een fase zijn van aanpassing waar hij doorheen moet. Geef hem tijd en laat zien dat je altijd bereid bent om weer contact te hebben.

Het idee rond een spiritueel leider zijn klinkt een beetje als een compensatie voor iemand die zich onderliggend gekrenkt, afgewezen en onbegrepen voelt. Het zou goed zijn als de personen met wie hij wel in contact is hier rekening mee proberen te houden cq er begrip voor tonen.

De spirituele wending kan ook gunstige gevolgen hebben (zie de blog van May-May Meijer hierover) – en misschien komt hij in contact met andere mensen die zich aangetrokken voelen tot het spirituele.

Dus hoe zwaar ook, waar je nu voor staat is onderdeel van een proces van verwerking van zijn kant. Geef het tijd, wees geduldig. Houd contact met de hulpverlening. Wees tolerant voor het spirituele.

En zorg goed voor jezelf.

Beantwoord door: Jim van Os op 27 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook