Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Zorg overbrengen over psychotisch familielid

Vraag

Mijn broer zit conform huisarts op het randje van bijna psychose. Mijn mening: hij zit er al in. Ik wil hem het vertrouwen geven dat hij nodig heeft, maar gisteravond is hij de realiteit volledig verloren. Hij wil me niet meer zien of spreken.

Maak me ernstige zorgen. Wijsheid morgenvroeg meteen huisarts inschakelen of zijn reactie afwachten?

Antwoord

Beste mevrouw E,

In mijn ervaring hebben naastbetrokkenen (partner, ouder, familielid) eigenlijk altijd gelijk in de beoordeling dat er iets helemaal mis is met hun man/vrouw/kind/broer/zus/vader/moeder, etc.

Probeer naar de huisarts of een andere hulpverlener duidelijk te maken op welke manier het gedrag anders is dan u degene kent. Beschrijf wat iemand doet en zegt, en wat tot nu toe de gevolgen zijn geweest van de veranderde gemoedstoestand. Vaak gaat het erom dat het contact veranderd is.

Zorg dat u gehoord wordt. Laat u niet wegsturen onder het mom van beroepsgeheim. Elke arts mag iedereen aanhoren, zelfs als men niet iets kan terugzeggen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook