Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen ze mij met een zorgmachtiging verplicht medicijnen toedienen?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een zorgmachtiging en val onder de Wet verplichte ggz (Wvggz). Nu wil ik een second opinion aanvragen en ben ik intussen gestopt met de medicijnen omdat ik hier ziek van werd. Ik zit voornamelijk ziek thuis vanwege ontwenningsverschijnselen. Ik probeer rustig af te bouwen, maar ervaar toch veel angst en onrust.

Kunnen ze mij verplicht medicijnen toedienen als ik weiger? Of alleen bij een crisissituatie?

Tot nu toe is er niets aan de hand, behalve dat ik slecht kan slapen. Ik heb 6 maanden olanzapine 5 mg gebruikt en penfluridol 20 mg. Daarnaast nog lorazepam 1 mg.

Ik voelde mij verdoofd door de medicijnen en ben veel frisser in mijn hoofd nu ik aan het afbouwen ben. Wel heb ik veel stemmingswisselingen.

Kunnen ze mij gedwongen opnemen omdat ik mijn medicijnen niet meer inneem? Of moet ik hiervoor ernstig ontregeld zijn?

Ik heb 6 maanden geleden één psychose gehad en voor de rest niets meer.

Ik wil nu ook van de zorgmachtiging af omdat ik het onterecht vind afgegeven. Er is geen sprake van een noodsituatie. Ik leef met veel angst en onzekerheid sinds ik in de Wvggz zit.

Vriendelijke groet,

A.

Antwoord

Hey A.,

Onder de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in Nederland kan inderdaad een situatie ontstaan waarin je verplicht wordt om medicatie te gebruiken, zelfs als je dat niet wilt. Dit is echter afhankelijk van de specifieke voorwaarden die in jouw zorgmachtiging zijn opgenomen. Een zorgmachtiging geeft in bepaalde gevallen de mogelijkheid om verplichte zorg, waaronder het toedienen van medicatie, op te leggen als dit nodig wordt geacht om ernstig nadeel te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat een verplichte medicatie niet zomaar kan worden toegediend. Er moet een duidelijke reden zijn waarom de medicatie nodig is, en dit moet worden vastgesteld door een behandelaar binnen de kaders van de zorgmachtiging. Als je je zorgen maakt over de medicatie en de bijwerkingen ervan, is het belangrijk om dit te bespreken met je behandelaar.

Als je besluit om te stoppen met de medicatie, zoals je hebt gedaan, en als je daarbij ontwenningsverschijnselen ervaart, is het essentieel om dit ook te bespreken met je behandelaar. Zij kunnen je mogelijk ondersteunen bij het afbouwen en ervoor zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt.

Voor een gedwongen opname of het verplicht toedienen van medicatie onder de Wvggz moet inderdaad sprake zijn van een situatie waarin er een ernstig nadeel is, of een risico daarop, dat niet op een andere manier kan worden afgewend. Dit betekent dat het niet alleen gaat om het niet innemen van medicatie, maar om de algehele situatie en of er sprake is van een risico op ernstig nadeel.

Als je een second opinion wilt aanvragen of bezwaar wilt maken tegen de zorgmachtiging, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen:

Second opinion. Je hebt het recht om een second opinion van een andere psychiater te vragen. Dit kan je bespreken met je huidige behandelaar of via je huisarts.

Patiëntenvertrouwenspersoon (PVP). Een PVP kan je ondersteunen bij vragen of klachten over de verplichte zorg. Zij kunnen je ook adviseren en ondersteunen bij het aanvragen van een second opinion of het maken van bezwaar tegen de zorgmachtiging.

Bezwaar maken. Als je het niet eens bent met de zorgmachtiging, kun je bezwaar maken. Dit kan formeel via de rechter. Een PVP of advocaat kan je hierbij helpen.

Advocaat. Overweeg om juridische bijstand te zoeken. Een advocaat gespecialiseerd in het gezondheidsrecht kan je adviseren over je rechten en je bijstaan in juridische procedures.

Het is natuurlijke sowieso belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je behandelaar over hoe je je voelt, zowel fysiek als mentaal, en over je wensen met betrekking tot de behandeling en medicatie. Samen kunnen jullie hopelijk dan constructief zoeken naar de beste aanpak voor jouw situatie.

Hoop dat je met minder angst en onzekerheid door hoeft te gaan!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 4 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Medicatie
zorgmachtiging

Lees ook