Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Mijn zorgverzekeraar vergoedt geen taperingstrips, hoe kan ik dan langzaam afbouwen?

Vraag

Hallo,

Ik heb lang geleden olanzapine afgebouwd van 10 mg naar 0 mg, in stappen van 2.5 mg. Bij de laatste stap kreeg ik slaapproblemen.

Ik bouwde weer langzaam op, bij 2.5 mg kon ik nog steeds niet slapen, toen ging ik naar 5 mg en was het probleem met slapen opgelost.

Nu ben ik na een hele lange tijd weer naar 2.5 mg gegaan waar ik prima op kan slapen. Uit ervaring weet ik dat als ik weer naar 0 mg ga, ik weer problemen krijg met slapen. In de toekomst wil ik graag helemaal afbouwen. Ik wil dit heel langzaam doen door middel van taperingstrips, maar mijn zorgverzekeraar Ohra vergoedt dit niet.

Hoe moet ik dan langzaam afbouwen naar 0 mg?

 

Antwoord

Beste R.,

Dat je niet meer kon slapen toen je van 2.5 mg naar nul ging laat zien dat die stap voor jou te groot was en dat je, als je je olanzapine toch wilt afbouwen, dat heel geleidelijk moet doen en dat je daarvoor voldoende tijd moet nemen. Dat kan een maand duren maar ook twee of misschien drie maanden of misschien nog langer. Hoelang precies kun je van tevoren niet weten.

Er is gelukkig een manier om daar op een verantwoorde wijze achter te komen. Dat kan door een taperingstrip te gaan gebruiken waarin de dosis van je olanzapine in 28 dagen van 2.5 mg langzaam naar nul daalt (twee of drie taperingstrips voor afbouw in 56 of 84 dagen mag ook, dat is een inschatting die je samen met je behandelaar moet maken).

Tijdens het afbouwen vul je dan het zelfmonitoringformulier in dat bij de taperingstrip zit (één keer per dag). Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd en het helpt jou en je behandelaar om op tijd te zien of je door het afbouwen klachten krijgt. In jouw geval zul je daarbij waarschijnlijk vooral op de kwaliteit van je slaap letten. Als dat gebeurt dan kan het afbouwschema snel worden aangepast om ervoor te zorgen dat de klachten niet nog erger worden maar juist verminderen.

Wat de aanpassing moet zijn is iets wat je dan met je behandelaar moet bespreken. Ga je door met afbouwen maar in een langzamer tempo? Of kies je ervoor om een tijdje op dezelfde dosis te blijven tot je klachten weer voldoende zijn verminderd of helemaal zijn verdwenen? Waarna je dan weer verder met afbouwen kan gaan, maar dan in een langzamer tempo. Daarover kunnen jullie dan samen een beslissing nemen. Je behandelaar kan je hiervoor de juiste medicatie in een stabilisatiestrip of een taperingstrip voorschrijven.

Omdat je eerder hebt geprobeerd om die stap van 2.5 mg naar nul te maken en omdat dat mislukt is dient Ohra de afbouwmedicatie die je nodig hebt om verantwoord te kunnen afbouwen te vergoeden. Omdat er een duidelijke medische noodzaak is, en omdat er geen alternatieven voor de taperingstrip zijn.

Het is helaas niet uitgesloten dat Ohra toch zal weigeren om je medicatie te vergoeden. Als dat gebeurt, raad ik je aan om hierover contact op te nemen met de Verenging Afbouwmedicatie die zich inzet voor vergoeding van afbouwmedicatie vanuit het basispakket. Bewaar daarvoor ook zorgvuldig alle correspondentie met je zorgverzekeraar. Vraag ook altijd om antwoorden aan jou op schrift te zetten. Neem geen genoegen met alleen telefonische antwoorden.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt,

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 5 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
taperingstrips

Lees ook