Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan helpen zodat mijn zus afziet van euthanasie?

Vraag

Beste Jim,

Ik zit met mijn handen in het haar.

Mijn zus (31 jaar) is begonnen met een euthanasietraject. Ze is bipolair en slikt veel medicijnen (onder andere olanzapine en lithium) maar niks helpt meer.

Om de zoveel weken/maanden komt er een manische periode waarna ze zo depressief is dat ze het leven niet meer ziet zitten.

De zorginstanties betrekken mij veel bij het behandelproces van mijn zus maar ze praten over euthanasie alsof het een normale optie is voor iemand van 31.

Wie zou haar kunnen helpen?

Dank je wel alvast.

Antwoord

Beste F.,

Het spijt me te horen over de situatie van je zus.

Bipolaire stemmingsgevoeligheid kan een zeer uitdagende aandoening zijn om mee om te gaan, en het klinkt alsof ze veel heeft meegemaakt. Euthanasie is in Nederland inderdaad heel soms een optie voor mensen die ondraaglijk lijden en geen andere oplossing hebben. Echter onder ‘geen oplossing’ wordt vaak een enge medische oplossing bedoeld, en niet het proces van existentieel herstel zoals dat wordt beleden op de herstelacademies.

Vaak raken mensen met een chronische psychische aandoening, die intensief is behandeld in een medisch ziektemodel, gedemoraliseerd omdat ze te horen krijgen dat ‘niets werkt’ met impliciet de boodschap dat er niets meer is wat kan worden gedaan.

De herstelacademies echter beginnen juist daar waar het medische model ophoudt. De aanpak daar is om mensen te verleiden om over zichzelf na te denken als meer dan een ziekte en een diagnose. Men kijkt naar trauma’s en levensgeschiedenis, en wat daar ligt dat kan bijdragen aan een andere manier van kijken naar het psychisch lijden, een andere manier om zich ertoe te verhouden en een andere manier van kijken naar welke veranderingen eventueel nodig zijn om het leven weer te kunnen verdragen. Dit gaat gepaard met presentie, verbinding, hoop en empowerment – die ook een belangrijk effect kunnen hebben op het lijden. Het probleem is dat binnen het medische model deze elementen ontbreken en mensen dus in een negatieve spiraal raken van zichzelf afschrijven en opgeven omdat de ‘behandeling niet werkt’.

Ik raad aan contact op te nemen met een herstelacademie in de buurt om te kijken wat mogelijk is.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 5 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
euthanasie

Lees ook