Main content

Vraag

Ik vraag me langere tijd af: wanneer is het mogelijk om euthanasie te laten uitvoeren wegens ondraaglijk psychisch lijden?

Ik wil niet nog een herstelperiode meemaken na een psychose, en wil de mogelijkheid vastleggen.

Antwoord

Beste Anoniem,

Wat verschrikkelijk dat je in deze situatie terecht bent gekomen. Ik kan me voorstellen dat het allemaal enorm op je afkomt, en je in deze fase weinig heil ziet in de toekomst.

Euthanasie in de GGZ behoort tot de mogelijkheden, maar daar gaan heel wat stappen aan vooraf. Dat kan aan de ene kant belerend, betuttelend of beperkend overkomen... aan de andere kant kan het ook zijn dat je door in gesprek te gaan over dit onderwerp, gaandeweg andere of nieuwe perspectieven opdoet.

Heb je al eens met een Geestelijk Verzorger gesproken over je wens? Die kan vaak een heel ander perspectief aanreiken dan hulpverleners en behandelaars doen. In gesprek gaan, kan op zichzelf soms al wat nieuwe ruimte en verlichting geven.

Over euthanasie in de GGZ, vind je in ieder geval veel informatie in onderstaande link waarin e.e.a. wordt toegelicht.

https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/levensbeeindiging_op_verzoek_psychiatrie/startpagina_-_levensbe_indiging_op_verzoek.html

Heel veel succes en sterkte,

Hartelijke groet,

Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Timo van Kempen op 26 maart 2021
  • Deel deze pagina: