Main content

Vraag

Beste Ralph,

Mijn zus zit al jaren niet lekker in haar vel. Onlangs is ze gediagnosticeerd met verschillende diagnoses, namelijk manisch depressief, ADD en posttraumatische stressstoornis.

Ze manipuleert en liegt constant. Ze is 26 jaar en gebruikt softdrugs. De afgelopen dagen is ze constant depressief en ziet ze het leven niet zitten, ook heeft ze slaappillen in haar tas. Wij als familie zijn ten einde raad en bang dat ze zichzelf iets aandoet.

Er is vaker aan de bel getrokken maar tot op heden zonder resultaat. Ze heeft ontzettend veel schulden en is werkloos.

Hoe kunnen wij dit het beste aanpakken? Ze heeft al contact met een psycholoog maar ze liegt zoveel dat wij niet precies weten wat er waar is.

Antwoord

Beste L.,

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het gedrag van je zus en haar psychische toestand. Ik neem aan dat je dat al meermaals met haar hebt besproken. Misschien heb je ook aangeboden om eens samen  met haar naar haar huisarts of psycholoog te gaan. Mogelijk dat dit allemaal geen verbetering heeft gebracht.

Aan de andere kant: je zus is een volwassen vrouw en verantwoordelijk voor haar eigen gezondheid en leefsituatie. Je kunt dus maar beperkt invloed op haar uitoefenen. Soms helpt het om dat ook aan haar te laten weten, dat zij uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt, dat jij bereid bent om haar te helpen als je dat kan, maar dat het uiteindelijk haar beslissing is wat ze doet.

Alleen als iemand door zijn/haar psychische toestand echt riskant gedrag gaat vertonen of suïcidaal wordt, kan er worden ingegrepen. In dergelijke situaties is de crisisdienst en/of de politie de instantie die moet en mag ingrijpen als jij of iemand anders een concreet signaal geeft. Dit zijn altijd pijnlijke situaties, waar familie maar beperkte macht over heeft.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 mei 2020
  • Deel deze pagina: