Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kunnen wij als familie mijn zus met psychische problemen helpen?

Vraag

Beste Ralph,

Mijn zus zit al jaren niet lekker in haar vel. Onlangs is ze gediagnosticeerd met verschillende diagnoses, namelijk manisch depressief, ADD en posttraumatische stressstoornis.

Ze manipuleert en liegt constant. Ze is 26 jaar en gebruikt softdrugs. De afgelopen dagen is ze constant depressief en ziet ze het leven niet zitten, ook heeft ze slaappillen in haar tas. Wij als familie zijn ten einde raad en bang dat ze zichzelf iets aandoet.

Er is vaker aan de bel getrokken maar tot op heden zonder resultaat. Ze heeft ontzettend veel schulden en is werkloos.

Hoe kunnen wij dit het beste aanpakken? Ze heeft al contact met een psycholoog maar ze liegt zoveel dat wij niet precies weten wat er waar is.

Antwoord

Beste L.,

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het gedrag van je zus en haar psychische toestand. Ik neem aan dat je dat al meermaals met haar hebt besproken. Misschien heb je ook aangeboden om eens samen  met haar naar haar huisarts of psycholoog te gaan. Mogelijk dat dit allemaal geen verbetering heeft gebracht.

Aan de andere kant: je zus is een volwassen vrouw en verantwoordelijk voor haar eigen gezondheid en leefsituatie. Je kunt dus maar beperkt invloed op haar uitoefenen. Soms helpt het om dat ook aan haar te laten weten, dat zij uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt, dat jij bereid bent om haar te helpen als je dat kan, maar dat het uiteindelijk haar beslissing is wat ze doet.

Alleen als iemand door zijn/haar psychische toestand echt riskant gedrag gaat vertonen of suïcidaal wordt, kan er worden ingegrepen. In dergelijke situaties is de crisisdienst en/of de politie de instantie die moet en mag ingrijpen als jij of iemand anders een concreet signaal geeft. Dit zijn altijd pijnlijke situaties, waar familie maar beperkte macht over heeft.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook