Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Psychose-ervaringen hebben zin

Psychose-ervaringen

Lotuslicht ziet zichzelf een beetje als een rare eend in de bijt, omdat ze vertelt dat psychose-ervaringen zin hebben. Ze houdt een pleidooi hoe ernaar te kijken.

Sommige mensen ontwikkelen depressies, sommigen hebben aanleg voor psychosen en sommigen doen aan zelf bewustwording zonder een van beide nodig te hebben.

Psychose-ervaringen komen altijd als een soort schok, om je wakker te maken

Ze helpen je ontdekken wat je thema’s zijn. Het gaat om erdoorheen zien om te weten wat er aandacht vraagt in je leven.

Hallucinaties en wanen komen vanuit je onderbewuste jou wat vertellen. De inhoud van je psychose zegt heel veel over je innerlijke (droom)wereld, je behoeften, je trauma’s en je angsten.

Wie leert vertalen van psychosetaal naar inhoudelijke levensthema’s, boekt winst op bewustwording.  Je kunt er namelijk mee aan de slag om uit te werken wat in jouw leven blijkbaar een grote rol speelt.

Vaak komt het onbewuste tot leven in je psychose

Een psychose komt eigenlijk altijd zeggen dat er iets veranderen moet, zodat je niet langer hoeft te lijden aan datgene dat in je onderbewuste de dienst uitmaakt.

Dat is je mind, je denken, jouw manier van hoe je tegen dingen aan kijkt. Net als wanneer je slaapt en droomt, zo heeft een psychose ook beeldtaal. Via gezicht, gehoor of waanachtige werelden komt er een hoop innerlijke informatie op je af.

Je bent iemand die blijkbaar deze informatie vanuit de hersenen op die manier vertaalt voor jezelf. De bedoeling is dat je er iets van maken kan, dat je je eigen beste vertaler wordt, zodat het zin krijgt dat die belevenis je overkomen is.

Ergens in jouw hersenen wordt dit pad voor jou gekozen, omdat jij gevoelig bent voor deze impressies

Een ander kan verdrinken in somberheid en naar een depressieve crisis worden geleid. Ook daar wordt iets vanuit het onderbewuste verteld. De bedoeling is de boodschap op te pikken. Het is je manier van denken die je laat lijden. Je gehechtheid aan wie je denkt dat je bent.

Het denken zelf anders zien is de uitdaging

Mijn psychoses gaan steeds over dezelfde thema’s, schuld, schaamte en boete. Niet meer eten en drinken, schuldig zijn aan het niet redden van anderen, mijn familie. Tekort schieten in wie ik ben.

Zulke thema’s zijn zo geinternaliseerd en kunnen nare denkprogramma’s afdraaien.

Psychose-ervaringen hebben veel te maken met familietrauma en familieverwachtingen die worden doorgegeven

Tot je het je hele verdere leven na je kindertijd geloven moet of verstoppen moet ergens in je brein. Het kwam met mijn psychose-ervaringen eruit. Toen moest ik kijken naar wat ik van al die generaties had overgenomen.

Dat maakte lange tijd het leven moeilijk. Hoge eisen, verwachtingen, onfeilbaar moeten zijn, opofferend moeten zijn, jezelf wegcijferen, streven naar het juiste, perfectie, daden stellen die je ergens hogerop moesten brengen. Normen en waarden die niet helemaal de mijne waren.

Maar ik zat niet zo in elkaar, ik kwam van een andere generatie

We moesten elkaar ergens vinden waar die geinternaliseerde levensopdrachten niet botsten met mijn hang naar vrijheid en met mijn hunkering naar bevrijding van maatschappelijke normalisering.

Normaal zijn is voor mij niet meer het doel, dat is het nooit geweest. Ik zie normaal als aanpassing, als slachtoffer, als niet zelf kunnen denken, als wit schaap waarvan er vele over de dam gaan.

Ik ga liever de andere kant op, mijn eigen weg. Maar wel samen en ook alleen.

Daarom pleit ik voor niet normaal, voor het niet gangbare

Daarin ligt misschien minder veiligheid, maar meer zelfbewustwording en dat vind ik belangrijk in mijn leven.

De zin van psychose-ervaringen dus, sommige mensen steigeren al bij het horen van die zin. Toch is er een zingeving, een iets dat iets voor jou kan openbaren wanneer je het gangbare verlaat en anders durft te kijken naar psychosen.

Psychosen vragen om een vertaling en wie kan er beter je eigen wanen en droombeelden analyseren dan jijzelf? Wel heb je enige loskoppeling nodig, zodat je je niet al te zeer identificeert met diegene die alleen maar geleden heeft onder de psychose.

Je moet naar het geheel kijken en daaruit halen wat er voor jou in zit

Ik vind dat hedendaagse hulp voor mensen met psychose-ervaringen anders kan, er kan al veel eerder gekeken worden naar wat die psychose bij die persoon komt doen.

Wel heb je daarvoor een pratende patient nodig. Zelf praatte ik niet voor lange tijd en dan bleef het pilletje over en het veilig houden op de afdeling. Toch is een warme hand op je schouder en een gevoel van gezien en begrepen worden heel belangrijk.

Tijdens psychose-ervaringen merk je dat wel degelijk. Dat zijn ingangen waar niet altijd gebruik van wordt gemaakt.Dat heb ik gemist op de afdelingen. Net als onderwerpen aan willen horen en zelfs meedenken vanuit verpleging die anderszins als onzin worden afgedaan. Ook dat ben ik tegen gekomen.

Een ingang helpt anders te kijken, helpt communiceren in de vreemde wereld waarin je je dan bevindt

Nogmaals, psychose-ervaringen zijn niet alleen iets dat je overkomt, maar het zijn ook ervaringen die je helpen om dingen in je leven te veranderen. Jezelf en de wereld anders te gaan zien.

Psychose-ervaringen kunnen je ook bevrijden

Soms heb je hulp van derden nodig om je dit te laten zien. Daarom kunnen psychoses wel degelijk zinvol zijn en iets zinvols komen brengen. Maar wie ben ik om je dit te vertellen? Ik kan alleen maar zeggen dat ik het zo beleefd heb.

Ik vind het belangrijk dat er een andere kijk op psychose ontstaat. Mij helpt het zeer. Letterlijk deze zin: “Lijden helpt tot lijden niet meer nodig is.”

Reacties

7 reacties op “Psychose-ervaringen hebben zin”

 1. Marieke Lubbersen

  Helemaal mee eens. Mooi beschreven ❤️

 2. Leen Verhaert (female)

  Dank voor zoveel inhoud.
  In mijn boekje ‘zintuig verzint’ ga ik op zoek naar nieuwe definities voor psychose, vanuit mijn eigen beleving, vanuit mijn buikgevoel… hoog tijd dat we dit fenomeen inderdaad anders bekijken, anders benaderen. Op mijn site http://www.leenverhaert.be kan je lezen hoe mijn leven helemaal is veranderd na mijn psychose. Psychose ontwricht, sleurt je helemaal mee; mijn psychosetaal vertalen en veranderen was de énige optie. Veel groeten, Leen

  1. Jose

   Hoi Leen, ja, heel herkenbaar, psychose doet wel degelijk iets met je en verandert het leven

 3. Jort

  Prachtige column ❤️ uit eigen ervaring: helemaal mee eens !!

  1. Jose

   dankjewel Jort

 4. Roel

  Mooie, zinvolle en betekenisvolle blog!

  1. Jose

   Dankjewel roel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *