Veel gezochte termen

Psychosenet video

De waarde van een dagelijkse wandeling

Geeske Roorda is hoofdredacteur bij PsychoseNet. Ze vertelt in deze video over haar herstel en gaat in op waardevolle activiteiten die ze zelf bewust heeft ingezet om haar daarbij te helpen. Wat is de waarde van een dagelijkse wandeling?

Geeske heeft kwetsbaarheden. Na een zware ontregeling verloor ze in het verleden haar baan en werd ze 100% afgekeurd. Na enkele jaren van vallen en opstaan lukte het haar weer om op te krabbelen; ze vond een dagelijkse structuur met beschermende activiteiten die haar helpen haar balans te bewaken en te handhaven.

Sinds is al jaren Geeske weer stabiel, ze heeft haar rol binnen haar gezin weer opgepakt. Ook heeft ze een betaalde baan en vindt ze het leuk om creatief bezig te zijn als fotograaf.

In deze aflevering: De waarde van het maken van een dagelijkse wandeling

Geeske vertelt hoe ze het wandelen dagelijks inzet als een beschermende factor om in balans te blijven. Iedere dag weer. Het geeft haar rust en structuur. Het helpt haar iedere dag weer om haar balans te behouden.

Verder lezen over wandelen en bewegen?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow