Veel gezochte termen

Psychosenet video

Wat is Angst? – en wat doet het met je?

Het was weer zo’n avond, de programmering van de omroepen waren vol van oorlog. Vaak zorgwekkend, maar soms zitten er toch onverwachte pareltjes tussen de reportages. In dit geval een pareltje in de vorm van de vrijheid en ongedwongenheid van een kind. Wat is Angst?

Gisteravond. Het was weer zo’n avond, de programmering van de omroepen waren vol van oorlog. Vaak zorgwekkend, maar soms zitten er toch een onverwachte pareltje tussen de verschillende reportages. In dit geval een pareltje in de vorm van de vrijheid en ongedwongenheid van kinderen. In angst schuilt geen verbinding.

Kinderen hebben dat als geen ander begrepen

Gisteravond zag ik een vanzelfsprekende wijsheid bij kinderen, meer dan ik bij menig volwassene of bij menig leider zie. Kinderen zijn puur, ze verbinden van nature, voor hen is iedereen gelijk. Ik vond dat mooi! Ik werd geraakt door hoe kinderen van nature een heldere wijsheid hebben. Subtiel en rechtlijnig. Het komt recht vanuit het hart en is vrij van twijfel wat goed en fout is. Een vanzelfsprekende wijsheid die je meer zou willen zien bij ons mensen. Wijsheid die vele mensen vandaag de dag kwijt zijn geraakt.

Hoe krijgen we de wijsheid weer terug?

Hoe krijgen we het vanzelfsprekende respect terug, de bereidheid tot verbinding met de ander? Het begrip dat slecht niet goed is, en goed niet slecht is als jong mens blijkbaar zoveel eenvoudiger uit te dragen.

Jong en oud kent angst

Angst is een slechte raadgever. Wat doen we toch veel angst op tijdens ons leven: Angst voor verlies, angst om niet goed genoeg te zijn. Angst voor pijn, geweld, angst om alleen gelaten te worden. Angst om niet gezien te worden, angst om wel gezien te worden.

We worden niet makkelijker van al die angsten als mens

Welke mens is vrij van angst? (En is hoe ongezond is dat?) Hoe zuiver zijn onze eigen beweegredenen? Hoe kom je zover dat je je verborgen angsten onder ogen durft te zien, zodat je na lang en hard werken weer je eigen pad kan bewandelen? Kan jij je angsten herkennen en onjuiste beweegredenen van de ander zonder erin mee gezogen te worden?

Best lastig hoor, je angsten leren kennen

Een betere wereld begint in zekere zin bij jezelf. Je eigen angsten leren kennen is vaak een eenzaam pad. Je bent de enige die ze kan voelen. Al ben je mogelijk niet de enige die jouw angsten herkent. Wat is er nou enger dan je eigen beweegredenen onderzoeken?

Er zijn gelukkig veel dappere mensen op de wereld! Heel veel mensen werken aan hun angsten. Er zijn ook heel veel dappere mensen op PsychoseNet die dit doen.

Hoe ga je met angst om?

Laat het ons weten in de comments!

Meer lezen over angst?

Heb je een vraag over angst?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow