Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

François de Waal

François werkte als tv-maker en jurist. Hij werkte ook als ervaringsdeskundige bij de Depressie Vereniging. Dit is de website van François.

François publiceerde vijf boeken, waaronder het boek ‘Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte’. Zijn nieuwste boek is getiteld: ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’

Je vindt een overzicht met blogs van François via deze link.

Er is iets mis met mij – het universele geheim van de mens

Als iedereen liegt over zijn pijn dan denkt iedereen: 'Mijn relatie, kinderen, werk en financiën zijn één ellende. Er is iets mis met mij!'

Als iedereen liegt over zijn of haar pijn dan denkt iedereen: ‘ooh, hij of zij heeft alles voor elkaar, alles gaat goed met zijn/haar relatie, kinderen, werk en financiën. Mijn relatie, kinderen, werk en financiën zijn één doffe ellende’. Er is iets mis met mij. Het universele geheim van de mens.

Het lijkt wel een samenzwering

Een complot. Iedereen houdt elkaar ermee voor de gek. Iedereen houdt zichzelf ermee voor de gek. En ik doe ook mee. De totale mensheid doet eraan mee. Het is het grootste geheim sinds eeuwen en iedereen houdt zijn en haar mond erover.

Iedereen loopt rond met een masker. Iedereen verbergt zijn pijn. Ik ben oké, jij bent oké. Kwetsbaar? Gekwetst? Ben je gek! Huilen is slap, zielig, niet hip en stoer. Het gaat goed, kijk naar al mijn foto’s op Facebook!

YouTube player
Het geheim van iedereen – François de Waal

Iedereen liegt over zijn pijn en haar verdriet. En angst. Over piekeren. Slapeloosheid. En verzwijgt enge, boze, negatieve, lelijke, wraakzuchtige, perverse, bange, gemene, giftige, slechte gedachten.

Iedereen houdt zijn en haar ellende geheim. Met als gevolg dat iedereen denkt: alleen ik voel me kut. Alleen ik heb steeds weer nieuwe problemen. Wat is er mis met mijn leven?

Wat is er toch mis met mij?

Maar als iedereen dat denkt en zijn of haar bek houdt, dan blijven we in die gekte, dan blijven we in die waanzin. Iedereen voelt zich vaak slecht en soms superslecht en niemand die dat zegt.

Als iedereen liegt over zijn of haar pijn dan denkt iedereen: ooh, hij of zij heeft alles voor elkaar, alles gaat goed met zijn/haar relatie, kinderen, werk en financiën. Mijn relatie, kinderen, werk en financiën zijn één doffe ellende. Wat doe ik toch fout?’

We zijn allemaal kwetsbaar

Ik ook. Toen ik dit zo om me heen zag, besloot ik er een boekje over te schrijven. Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte. Alle dingen die er verkeerd gingen in mijn leven. Ik publiceerde het eerst als columns in Psychologie Magazine. Als je dat doet, reageert je omgeving met: hee, wacht even, pas op, ga je dat echt allemaal aan iedereen vertellen? Maar later reageren mensen, oud jong, man vrouw, zwart wit, dik dun, rijk arm, al die mensen zeggen hetzelfde: wat herkenbaar! Ze bedoelen: ik ook.

We zijn allemaal hetzelfde en lijken wat dit betreft op elkaar als tien-eurobiljetten. Onze pijn is hetzelfde. C.S. Lewis zegt in zijn boek Het probleem van het lijden: ‘Waarom zou ik je over mijn pijn vertellen? Het is dezelfde pijn die jij voelt.’

Iedereen voelt dit alles, mensen met depressie helaas extreem

Zo erg dat ze barsten, dat ze hun mond niet meer kunnen houden. Hun tranen niet meer kunnen inhouden. Van hun hart geen moordkuil meer kunnen maken. Wat dat betreft kan de rest nog iets van ons leren.

Eckhart Tolle zegt: ‘Het gevoel “Er is iets mis is met mij”, is geen persoonlijk probleem van jou, maar een universeel menselijk gegeven. Wij denken allemaal, zonder uitzondering, er is iets mis met mij.’

Er is iets mis met mij. Het universele geheim. Het geheim van iedereen.

Meer lezen over depressie en voelen?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

13 reacties op “Er is iets mis met mij – het universele geheim van de mens”

 1. Mar

  Even een reactie op het boek van Alain de botton. Het wordt wel in het Nederlands vertaald. Komt 14 mei uit. Dank voor de recensie. Lijkt me heel interessant.

  1. School of Life nog eens gevraagd, helaas, nee.

 2. Ook ik ben eerlijk geweest naar collega,s Ik vader nu 64 was eerlijk over mijn pijn die het lijden van mijn dochter zag en de belachelijke zogenaamde behandelingen van ggz (veel medicatie) ik ben er zelf uiteindelijk aan onder door gegaan, overspannen burn out en uiteindelijk hartfalen, Hierdoor kon mijn toenmalige werkgever mij na 35 niet meer gebruiken en werd ik er uit gewerkt wat het uwv gewoon goed keurde, Nu 4 jaar thuis en kom nooit meer aan het werk.

  1. Beste Bert, bedankt voor je reactie. Wat akelig om allemaal te horen! Ik hoop op enige verbetering en wens je het allerbeste!

 3. Jos Raaphorst

  Gelukkig is er na regen zonneschijn en schijnt achter de wolken altijd weer de zon.
  Allemaal uitdrukkingen die in het echte leven waarheid kunnen zijn.
  Het beste medicijn voor herstel is proberen positief te denken en te leven. Ik geloof dat voor al het lijden een bepaalde tijd staat

  1. Beste Jos, bedankt voor je reactie.

   Als positief denken en leven maar niet is: sentimenteel, verwennen en zoetsappig.

   Voor mij is positief denken en leven een hele opgave: zelfbeheersing, problemen proberen op te lossen, verantwoordelijkheid nemen, op zoek gaan naar de waarheid (over jezelf en het leven), stoppen met uitstellen (alle smoezen), onophoudelijk bewust zijn van onbewuste gedachten en boeken vol wijsheid. Alleen proberen zó te denken en te leven kan de pijn een beetje beperken, nooit helemaal wegnemen.

 4. Jim van Os

  Wow je raakt een (maatschappelijke) snaar François!

  1. Hoi Jim, bedankt voor je reactie!

 5. Mabel

  De pest is dat ik niet zo geneigd ben te zwijgen over pijnlijkheden. Maar daar houden mensen niet van. Je moet positief zijn.
  Er is dan al snel iets mis met je. Wat er mis gaat is dat je de aansluiting verliest. Dat of meedoen in wat men elkaar wijsmaakt en het wegdrukken . Heel vermoeiend.

  1. Beste Mabel, bedankt voor je reactie.

   Volgens Brené Brown (De kracht van kwetsbaarheid) kan je het beste eerlijk zijn tegen mensen die dat verdienen, die er vriendelijk en respectvol mee om kunnen gaan.

   Ik ben zelf iemand die tegen niemand eerlijk is, behalve tegen iedereen (in een boek). Zoals Montaigne.

  2. Femke

   Die ervaring heb ik ook. Je raakt hierdoor veel mensen kwijt, waardoor je erg eenzaam wordt, met alle gevolgen van dien.

 6. Monique Schilders

  Nergens zo’n eenzijdig label en stigma opgeplakt gekregen als in de sGGZ. Soms onder dwang van het systeem en de zorgverzekeraar. Maar helaas ook vaak door de handelingsverlegen zorgverlener.

  Wat normaal was binnen de omstandigheden, is zo uit het verband gerukt dat pleisters plakken niet meer afdoende was.

  De meeste wonden genezen aan de lucht het beste. De mantel der liefde en alle goede bedoelingen ten spijt😢

  1. Beste Monique, bedankt voor je reactie.

   Voltaire: De kunst van de geneeskunde is om de patiënt af te leiden terwijl de natuur haar geneest.

   Voor de duidelijkheid: ik ben in principe vóór zorgmedewerkers en medicijnen, en ook dankbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *