Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Voelen en eerlijk zijn – er durven zijn

Blog doorvoelen en eerlijk zijn - PsychoseNet.

Voelen en eerlijk zijn, kan jij het? Ik heb de laatste tijd heel vaak gedacht: ik kan niet goed voelen. Of: ik heb nooit goed kunnen voelen. Ik weet niet wat hier van waar is. In principe kan ik heel goed voelen. Ik ben ontzettend sensitief.

Ook met stemmingsstabilisator lithium achter de kiezen zie, ruik, proef, ervaar enz. ik meer dan een gemiddeld mens heb ik het idee.

Maar kan en wil ik mezelf voelen? Ben ik klaar om te voelen? Ben ik klaar om 1000% eerlijk te zijn naar wat er bij mij binnenkomt? Durf ik dat? Dat zijn belangrijke vragen.

Voelen is in principe een keuze

Ik kan kiezen om te voelen. Ook kan ik kiezen wat ik wel en niet wil voelen. Ik kan altijd kiezen wat ik wel en niet wil aangaan. Ik wist lang niet dat ik echt kon voelen. Dat ik echt kon vertrouwen op wat ik voelde. Het voelen was ingewikkeld. Het was ingewikkeld gemaakt door mijn brein.

Ik heb een olifantenpaadje in mijn hoofd gecreëerd in de afgelopen 40 jaar. Dat paadje leidt mij naar meer denken. Het heeft mij veel gebracht. Het heeft mij ver gebracht. Maar het heeft mij ook geestelijke instabiliteit opgebracht. Door dit leuke paadje vergeet ik contact te maken met het voelen. Dit paadje is mij iets te diep ingesleten. Had iemand me dit maar eerder duidelijk kunnen maken want ik kon nooit echt goed bij mijn diepste gevoelens omdat mijn denken te sterk was.

Ik heb een keuze gemaakt

Ik wil de komende tijd naar mijn gevoelens. Het is tijd voor een nieuw paadje. Ik heb geen zin meer om weg te lopen voor mijn gevoel. Om te roepen hoe belangrijk 100% eerlijkheid naar elkaar is. Ik wil 100% eerlijk zijn naar mezelf.

Een voorbeeld van de afgelopen week hoe ik graag meer zou willen zijn, waar ik een oplossing zie voor mezelf: Vande week voelde ik mij onzeker met opstaan. Ik liep wat onhandig rond en maakte een ongemakkelijk grapje. Mijn partner merkte dat op en bracht dit meteen ter sprake. Na wat tegendruk (ik werd getriggerd) besloot mij niet sterker voor te doen dan ik was. Ik hoorde mezelf eerst nog een smoesje verzinnen dat ik OK was, maar daarna kon ik snel eerlijk zijn over mijn gevoel.

Het is een doodsimpele gebeurtenis. Maar ik hoop dat ik vaker van deze momenten krijg waardoor ik er gewoon echt durf te zijn/ mezelf durf te zijn. Ik mag mezelf namelijk zijn en hoef mij niet anders voor te doen dan dat ik ben. Ik ben ook maar een mens.

Dit is het klein wat zo vaak gebeurt:

Ik denk dat ik mij niet onzeker mag voelen en ik los het op door mij beter voor te doen. Hiermee lieg ik naar mezelf en naar de ander. En dat levert strijd op. Eerlijk en oprecht zijn levert schone communicatie en dit is een voedingsbodem voor stabiliteit, leven en groei.


Rogier heeft twee psychosen en een aantal manische episoden doorgemaakt. Het heeft hem veel ontwikkeling en zelfkennis gebracht ondanks/ dankzij de lange herstelperioden en het geestelijk lijden. Rogier wil zichzelf graag begrijpen en volledig kunnen ontspannen en niet meer bang zijn voor zichzelf.

https://www.pexels.com/nl-nl/foto/iemands-linker-vuist-ponsen-water-821037/

Heb je een vraag over sensitief zijn?

De PsychoseNet experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Meer lezen over voelen?

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Iedere week de nieuwste blogs en content in je inbox!

Reacties

4 reacties op “Voelen en eerlijk zijn – er durven zijn”

 1. Teuntje

  Ik heb iemand gekend die hetzelfde verhaal als jij verteld heeft. Hij was mijn parnter voor ruim 5 jaar. Herkenbaar wat je deelt. Fijn dat je het wel kan herkennen, erkennen door en uiteindelijk kan aannemen van je partner, het is belangrijk dat je je veilig voelt bij elkaar in een relatie.

 2. Angelique

  Je kan toch ook last hebben van ongevoeligheid als je niet sensitief bent,
  Ik heb heel vaak dat mijn gevoelens ver weg zijn, ik begrijp mezelf niet goed

 3. trudie

  Rogier,

  Wat een prachtige blog! Jouw gevoel is eigenlijk liefde voor jezelf,in mijn optiek.In de psycho-analyse staat gevoel centraal ,in mijn perceptie,hoe dat gevoel ook is.
  Kern daar is eigenwaarde krijgen dat is de basis in mijn perceptie tot
  gevoel.(kort door de bocht wel)Vervolgens kun je sensitief of zeer sensitief gaan (durven te )beleven en meer en meer intuïtief leven .Weer vervolgens meer en meer intuïtief met het echte universum, dat gaat vanzelf. De weg is dus naar binnen ,naar ieders eigen kern.
  Het denken,de logica, wordt dan louter een bescherming in mijn perceptie en gaan dus samen..

  Trudie

  1. Rogier

   Beste Trudie,

   Dankjewel voor je compliment! Ja fijn als het brein in dienst staat van, en niet de boventoon voert. Helemaal eens met wat je schrijft

   Groetjes!

   Rogier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *