Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marijn Willems

Marijn heeft gewerkt als planoloog. Op www.bipolair.jouwweb.nl zijn de door hem geschreven boeken, verhalen en sprookjes gratis te downloaden. Op www.waanzin.jouwweb.nl heeft Marijn zijn geloofsovertuiging uitgewerkt. 

Winkelvrees, je zal het maar hebben – en hoe kom je er vanaf?

winkelvrees

Marijn schrijft over zijn winkelvrees: “Toen ik een aantal jaren geleden in mijn ziekenhuisbed uit mijn kunstmatige coma ontwaakte, na een hartaanval, kreeg ik als eerste een diarree-aanval”.

Mijn hele bed zat onder en ik schaamde me kapot. Maar de verpleegkundigen hebben mij en het bed vakkundig verschoond. Wat heb ik toch een respect voor deze geweldige beroepskrachten! Ik kon echter nooit bevroeden dat die diarree-aanval de kiem voor mijn winkelvrees zou zijn.

Na die diarree-aanval in het ziekenhuis volgden er meer. Heel wat meer. Af en toe het geluk om de wc te kunnen halen, maar ook vaak te laat. Bij vrienden thuis, in het park, op straat, oftewel op openbare plekken heb ik, om het zo maar eens te zeggen, de boel onder gescheten. En soms ligt de oplossing voor de hand. Geloof het of niet, mijn psycholoog gaf mij de tip om diarree-remmers te gaan gebruiken. Zelf nog nooit aan gedacht! Ik gebruik deze medicatie nu elke dag. Als ik het niet doe, komt de diarree meteen terug, maar dat terzijde.

Winkelvrees, wat is het verband?

Maar wat is nu het verband tussen diarree-aanvallen en winkelvrees zal je je zich misschien afvragen? Het is me vaker overkomen dat ik in winkels een diarree-aanval heb gekregen. In de AH om de hoek heb ik zes keer mijn broek vol gescheten. Tijdens zo’n aanval raakte ik zo in paniek dat ik heel erg begin te beven. Eigenlijk is schudden een beter woord. En op een gegeven moment zegt je brein onbewust dat je in die kleine AH diarree-aanvallen krijgt. En dan gebeurt het ook.

Nu met mijn medicatie gebeurt het niet meer, maar ik word wel angstig. Krijg hartkloppingen. Maurice Wasserman heeft in zijn column ‘Mijn boodschap? Herstel!’ prachtig beschreven hoe angst beleefd wordt. Daar kan ik niet tegenop, dus lees die column.

Als ik echt naar een winkel moet, dan neem ik vier rustgevers. Mijn pammetjes zijn me heilig.

Is er dan niets te doen tegen die winkelvrees?

Ja en nee. Ik heb dit probleem besproken met mijn psycholoog. Hij zij dat de ‘confrontatie-methode’ (als dat het goede woord is) het beste werkt. Gewoon zonder medicatie die winkel of supermarkt inlopen. Cold turkey zeg maar. Dat wilde ik wel proberen. De volgende dag was het zover, maar… Ik raakte thuis al in paniek. Broek vol en schudden. Dit werkte dus niet voor mij.

De volgende keer dat ik de psycholoog sprak dit voorgelegd aan hem. Hij denkt altijd graag mee.

Misschien samen een supermarkt bezoeken? Laten we het nu doen! En ik ging gedwee mee. In de supermarkt had ik nergens last van! Geen paniek, het schudden en de hartkloppingen bleven achterwege. Dolblij was ik. Dacht van mijn angst af te zijn. Maar dat was niet zo.

‘Mijn’ AH binnenwandelen? Dacht het niet. Ik raakte compleet in paniek. Welke conclusie heb ik daaruit getrokken? Ik ben vooral angstig in de winkels waar het mis gegaan is. Winkelvrees, niet bij hypomanie.

Sinds ik lithium en Zyprexa slik schommel ik tussen depressie en hypomanie

Ik voel me een paar weken heerlijk en dan weer een paar weken heel erg rot. Ik mag trouwens in mijn handen knijpen dat de hele zware depressies en de manische psychoses al twee jaar tot het verleden behoren, maar dat is stof voor een andere column.

Waarom begin ik hier over?

Het zit zo. Tijdens een depressieve fase ben ik heel angstig. Alleen al aan een winkel denken doet me rillen. Maar als ik hypomaan ben verdwijnt de angst als sneeuw voor de zon. Winkelvrees? Geen idee, wat is dat?

Dus de oplossing voor mijn winkelvrees is om altijd hypomaan te zijn… Lijkt me heerlijk! Mijn huisgenote Anoek vindt het heerlijk om te koken, maar ook om boodschappen te doen. Dit komt mij natuurlijk heel goed uit. Ze kent mijn angsten en gaat vaak ook even sigaretten voor me kopen. Haar hulp is fantastisch, maar zo kom ik natuurlijk nooit van mijn winkelvrees af.

Hebben jullie tips voor mij hoe ik van mijn winkelvrees af kom?

Laat dan a.u.b. een reactie achter onder dit blog.

Meer lezen over angst?

Behoefte aan een gesprek?

Je bent welkom bij de PsychoseNet Chat.

Reacties

4 reacties op “Winkelvrees, je zal het maar hebben – en hoe kom je er vanaf?”

 1. Jenny

  Hallo Martijn,

  ik ken de problemen met diarree. Gelukkig is het me nog nooit overkomen in de winkel.

  Ik denk dat je angst om te winkelen verdwijnt als je darmmicrobioom weer op orde is.

  De eerste keer dat ik bijvoorbeeld een tijdje elke dag waterige diarree had, werd dat veroorzaakt door een vitamine D-supplement. Nadat ik daarmee gestopt was, verdween mijn diarree.

  Een paar maanden geleden moest ik 10 dagen lang een antibioticum slikken. Vanaf de eerste dag had ik meerdere keren per dag diarree en ook weken later stopte het niet.

  Sinds een tijdje eet ik elke ochtend een geprakte banaan, strooi er een portie havermout overheen, een portie gemalen walnoten en een theelepel gemalen lijnzaad, soms een beetje kaneel en een paar sultana’s en meng het met een vork. Het smaakt me goed en sinds een tijdje is mijn diarree verdwenen.

  Sinds een paar weken drink ik ook ’s ochtends op de nuchtere maag een kopje lauwe Switchel en overdag voor de maaltijd een glas koude Switchel. Switchel is heel gemakkelijk zelf te maken met gemberwater, citroensap, appelciderazijn en honing. Ik maak altijd twee liter, het is een week houdbaar in de koelkast en heel gemakkelijk te maken. Je kunt recepten vinden op internet.

  Ik eet ook veel groene groenten en salades etc. en natuurlijke yoghurt.

  Ik wens je veel succes en een spoedig herstel.

  Veel groeten Jenny

  1. Beste Jenny, bedankt voor je uitvoerige reactie en goede tips. Groetjes, Marijn

 2. De memrec methode mischien? Het is n een vrij specifieke angst. Vandaar.
  Lees er eens over, misschien lijkt het je iets en wil je er naar informeren.

  Sterkte!

  1. Beste Mabel, bedankt voor je reactie goede tip! Groetjes, Marijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *