Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marijn Willems

Marijn heeft gewerkt als planoloog. Op www.bipolair.jouwweb.nl zijn de door hem geschreven boeken, verhalen en sprookjes gratis te downloaden. Op www.waanzin.jouwweb.nl heeft Marijn zijn geloofsovertuiging uitgewerkt. 

Van bijwerking naar paniekaanval – leven met bijwerkingen van medicatie

Marijn Willems - leven met bijwerkingen van medicatie

Marijn Willems vertelt over de vele medicijnen die hij neemt en de bijwerkingen die hem dat oplevert. “Vind ik het erg om nu impotent te zijn? Natuurlijk is het fijn om seks te hebben, maar ik heb me erbij neergelegd dat dit niet meer gaat gebeuren.”

Natuurlijk weet ik dat ik een heftig geval ben als ik in een manisch/ psychotische fase zit. Daarom word ik ook opgenomen op de Hoog Intensieve Beveiligde Zorg, de HIBZ. Isoleren komt hier bijna niet voor. Het is mij echter wel gelukt om ook daar in de isoleercel te belanden. Maar het was even nodig om af te koelen. Na een relatief korte periode, tijdens mijn laatste opname vorig jaar, ging het al snel de goede kant op, daarom dacht ik snel naar huis te kunnen. Was dat even een desillusie. Wat was het geval? De psychiater was de mening toegedaan dat ik te vaak werd opgenomen en dat een vervolgopname noodzakelijk was. Dit om toe te werken naar meer stabiliteit.

Ik kreeg op dat moment twee depots

Dat zijn injecties in je bil, met medicatie. In mijn geval twee anti-psychotica. Ik kwam terecht op de Kliniek Intensieve Behandeling, de KIB, en het ging daar na twee weken mis. Ondanks mijn medicatie werd ik zo manisch/ psychotisch als de pest en kreeg ik een uitgebreid kamerprogramma. De psychiater schrok zo van mijn snelle ontremming dat hij besloot in te grijpen. Met extra medicatie, namelijk lithium en depakine. Samen met die depots slik ik deze medicatie nog steeds. Op de KIB kreeg ik ook een hartaanval. Hiervoor slik ik nu ook medicatie.

Op dit moment moet ik per dag 28 pillen wegwerken

Soms is het meer, want dan neem ik slaapmedicatie en rustgevers. Dus een hele hand vol! Ik moet het de psychiaters meegeven, want het is ze gelukt om mij te stabiliseren en opnames te voorkomen. Alleen de bijwerkingen van de pillen zijn wel heftig. Ik heb van drie dingen last, namelijk impotentie, trillende handen en diarree-aanvallen.

Impotentie kan ook komen door depressies, maar dat kan nu uitgesloten worden. Het zijn de medicijnen. Ik verdenk lithium, maar dat kan ik niet zeker weten. Vind ik het erg om nu impotent te zijn? Natuurlijk is het fijn om seks te hebben, maar ik heb me erbij neergelegd dat dit niet meer gaat gebeuren. Ook niet naar de dames van plezier. Dat vind ik wel jammer, want ik heb er zo’n goede tijd gehad.

Dan de diarree-aanvallen. Wat een verschrikking!

In het ziekenhuis, net na mijn hartaanval, had ik er al last van. Toen weer terug naar de afdeling. Ook toen kon ik het niet ophouden. In het park? Broek vol gescheten. En tenslotte in willekeurige supermarkten. Broekvol! En als laatste bij vrienden thuis. Dat was gewoon lullig.

Trillende handjes van de lithium? Heerlijk! En als je er bewust van bent, dan gaat trillen over in flink schudden. Geen koffie drinken in het openbaar. Bang om bijvoorbeeld een toegangsbewijs te laten zien met je telefoon. Dus ik ben erg blij met die QR-code. Ik durf nergens meer naar binnen.

Opgeteld schud ik me een weg naar binnen bij supermarkten, de visboer en de kapper, zonder op een diarree-aanval te hopen.

Dat is kort gezegd mijn paniekaanval

Maar, en dat geef ik ze ook weer mee, het behandelteam denkt mee en is akkoord gegaan met rustgevers. Daardoor kan ik de paniekaanvallen een beetje in toom houden. Ik hoop zo mijn lichaam te laten wennen aan normale situaties.

Oh, ik ben nog een laatste bijwerking vergeten. Door mijn stabiliteit zijn de hypomane fases achter de rug. Dus ook het schrijven, want dat deed ik op zulke momenten zo graag. Maar ik probeer het weer. Met de hoop dat de lezer mijn stukjes weer leuk vindt.

Reacties

Eén reactie op “Van bijwerking naar paniekaanval – leven met bijwerkingen van medicatie”

 1. Marion Groot Severt

  Wat een verhaal .
  Ik kan me er sl hts een deel ervan meevlelen .
  Ben door PTSS en aangeboren ADHD ( is er felijk bepaald bij 70 got 80 procent er van .
  Ons hele gezin met 7 kinderen dragen dit gen.
  Sordt gestickdrd doir ; Psychiaters en Medisch specialisten als ; Manisch, Bopolair en Scizofreen !!!
  Wordt totaal niet begrepen !
  Heel erg frustrerend en geeft veel extra problemen
  Heb een zeer traumarische kindheid en jeugd gehad ; mijn vader was zeer ; Agressief en sloeg mijn moeder tot bloedens toe tegen de keuken muur .
  Dit ook vaak als wij als jonge kindwren aan de keukentafel zaten .
  We waren doorlood bang voor hem .
  Kom in Opname; 7 keer met heftige pabiek-aanvallen . Al 6 keer aangevallen binnen GGN. Op beschernd en/ of begeleid sonen door begeleiding zorgbierderijen en een bijna verjrachting in een begeleid eensgezinswoning waar allerlei mebsen uit de GGNET zomaar bij elkaar in een huis gestoot worden

  Zit nu door iobieuw foute diagnose stelling van Medisch soecialis en psychiater en arts ( 4 mnd. Slecht in opleidind en super jong Aan de antipsychotica ; 2000 mg HCL Depakine ( een middel dat. BIJ bipolaire stoornis ingezet wordt .
  Mooie puinhoop in de GGZ in Nederland?vv
  Je kunt nergens terrecht om hulp
  De Psychiater die je hekemaal niet kent ; beoaald aan de hand van een moment ooname welk Psychatrisch ziekte beeld je hebt en begint gelijk mdt anti psychotica in hoge dosering voor te schrijven . Deze wordt elke week met 500 mg verhoigd terwijl je niets dan
  Overgeven modt zelfs tot gal toe . Ook zeer duizelug , moest tijdens de 5 weken opbouw me aan stoelen en muren vast houden om te voorkomen dat ik viel .
  Ik wil behandeld wiorden , als iemand die nu eenmaal snel overprikkeld is door mijn georven ADHD .
  Daarnaast moet ik naar Trauma- Centrum -Nederland .
  Heb vele heftige traumaʼs die niet met EMDR zijn op te lossen !!!
  NAAR EEN draaglijk gegeven i.p.v. TRAUMAʼs en FETTE PANIEK AANVALLEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *