Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er medicatie waar ik niet vermoeid en impotent van word?

Vraag

Is er medicatie waar ik niet vermoeid en impotent van word?

Antwoord

Hey B,

Goed dat je dit vraagt!

Het antwoord is: alle medicatie heeft bijwerkingen, maar als het goed is moet je iets kunnen vinden dat draagbaar is in termen van moeheid en seksuele bijwerkingen. Het is wel een zoektocht, die je samen met je voorschrijver moet doen.

Verschillende mensen reageren verschillende op de medicatie. Het is dus HEEL belangrijk dat er in het begin heel goed gekeken wordt naar twee dingen

1. Hoe reageer jij op een bepaald type medicatie (er zijn heel veel verschillende antipsychotica)

2. Hoe reageer jij op een bepaalde dosis van die medicatie (antipsychotica kunnen in heel verschillende doses worden voorgeschreven en verschillende mensen hebben verschillende reacties op een bepaalde dosis)?

Dit moet systematisch worden uitgeprobeerd, waarbij het HEEL belangrijk is dat je de bijwerkingen (ook de seksuele – mensen praten hier soms niet graag over) goed bijhoudt en bespreekt met de voorschrijver.

Ik weet niet in welke dosis je de fluanxol gebruikt, maar het kan dat de dosis niet goed is (bv te hoog) of dat het niet het juiste middel voor je is.

Zoek door, en instrueer je voorschrijver goed!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook