Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik gebruik al 10 jaar antipsychotica en lithium.

Ik lees dat antipsychotica zware middelen zijn, en dat baart mij zorgen. Ik zit al op een zo laag mogelijke dosis.

Is het heel schadelijk om de medicijnen te blijven gebruiken?

Vriendelijke groet,

W.

Antwoord

Beste W.,

Lithium kan op lange termijn nierschade geven - dit gebeurt bij 20% van de mensen. Dus je moet je nierfunctie goed in de gaten houden. Als het goed is, word je hier regelmatig op gecontroleerd. If not, trek dan aan de bel.

Antipsychotica geven vooral gezondheidsrisico's via overgewicht en hart- en vaatlijden en suikerziekte, vooral in combinatie met roken. Dit betekent dat je je gewicht, hart en vaten en indicatoren van suikerziekte en vetprofiel in het bloed, goed in de gaten moet houden. Als het goed is, word je hier ook regelmatig op gecontroleerd. If not, trek dan aan de bel.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 19 februari 2021
  • Deel deze pagina: