Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heeft ophoging van lithium zin als je spiegel al tussen de 0.4 en 0.8 zit?

Vraag

Volgens mijn moeder heeft ophoging van lithium geen zin als je spiegel tussen 0.4 en 0.8 zit. Zij zegt dat je geen verschil voelt als je daarbinnen ophoogt.

Is dat waar? Ik heb namelijk het gevoel dat een beetje meer lithium mij wel zou helpen.

 

Antwoord

Beste N.,

Hoe hoog een effectieve lithiumspiegel is, verschilt per persoon, en moet iedereen proefondervindelijk uitzoeken. Meestal wordt begonnen met een dosis die leidt tot een spiegel tussen 0.6 en 0.8, vaak is dat iets tussen 800 tot 1200 mg per dag.

We gaan ervan uit dat lithiumspiegels boven de 0.4 mmol/l effectief kunnen zijn, en spiegels boven de 1.2 mmol/l vermeden moeten worden. Als je stemming stabiel is, en je hebt geen bijwerkingen van de medicatie, zul je kleinere schommelingen van de spiegel niet zo merken. Als de spiegel (voor jou, of zelfs absoluut) te hoog wordt, zul je al snel bijwerkingen ervaren. Als de spiegel (voor jou) te laag is, dan kunnen de stemmingsklachten na enige tijd terugkomen.

Het duurt dus vaak enige tijd voordat je, samen met je behandelaar, een goede dosis van het lithium hebt gevonden. Het is daarbij van belang om jouw reactie op een bepaalde dosis, en dus een bepaalde spiegel, op te schrijven; dat zal de dokter ook doen in het medisch dossier.

Het is belangrijk om de lithiumbehandeling altijd goed door te spreken met de arts die je de medicatie voorschrijft, en regelmatig, tenminste tweemaal per jaar de spiegel en enkele andere bloedwaarden te laten bepalen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 31 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook