Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

José Hoekstra

José Hoekstra werkt als cliëntondersteuner, crisiskaartconsulent en docent bij ‘De Hoofdzaak’, een onafhankelijke cliëntorganisatie in Alkmaar. José is mede-organisator van de Crazywise Conference.

Vleugels. Psychose als weg tot volledig menszijn.

blog-Vleugels

Een boek over psychose als weg tot volledig menszijn. Hoe is dit ontstaan? De afgelopen jaren schreef ik regelmatig een blog voor Psychosenet. Altijd alleen maar als ik me werkelijk geïnspireerd voelde, getriggerd soms door iets wat ik als onrecht ervoer, want anders gaat schrijven niet bij mij.

Al jaren geleden vroegen mensen mij: moet jij niet eens een boek schrijven over je ervaringen?

In die tijd begon ik er aan – gewoon bij A beginnen en bij Z eindigen. Tegen de tijd dat ik bij Z was werd ik helemaal misselijk van mezelf. Wat een gezever, wat een egoverhaal. Ik was er helemaal niet tevreden over. De tweede poging die ik waagde stuurde ik op naar een uitgever – die ook vond dat er nog veel moest gebeuren aan het manuscript. Ik vond het maar niks en gooide het aan de kant. Ik ben een blogschrijver dacht ik, een interviewer, een artikelenschrijver – geen boekschrijver! Ik gooide het hele idee weer aan de kant.

Tot de bewuste trigger kwam

waardoor ik het anders ging doen. As ervaringsdeskundige begeleid ik cursussen op het gebied van herstel. Op een dag kreeg ik iemand in mijn groep die na jaren uit de psychiatrie kwam met psychosen en in de groep verkondigde: ik weet nu dat ik een ernstige ziekte heb de rest van mijn leven, dat wat ik meemaakte in psychose allemaal onzin was. Hij zat gebogen in zijn stoel, gebukt gaande onder dit door de GGZ meegegeven stigma.

Het vuur laaide op in mij. “Nou ben ik al 30 jaar aan het schrijven over een andere kijk op psychose – en nog steeds is DIT de boodschap waar mensen mee uit de GGZ komen” dacht ik. Dit kan niet – ik moet nu echt eens mijn ervaringen opschrijven om te laten zien dat psychosen geen onzin hoeven te zijn. Geen levensverhaal van A tot Z. Een missie in de vorm van hoofdstukjes die ik kan opschrijven als ware het korte artikelen.

Dat hielp

Het hoefde niet compleet te zijn, het hoefde geen levensverhaal te zijn, het hoefde niet eens chronologisch te zijn. Dat zijn psychosen ook niet tenslotte.  Ik wilde laten zien wat mij hielp in mijn psychosen – de connectie met de spirituele wereld en hoe ik daarin gegroeid ben om die toe te laten. Hoe ik dankzij die connectie een helingsweg heb gevonden met trauma’s en achterstallige emotionele ontwikkeling. Zonder dat ik deze weg wilde presenteren als DE waarheid. Het is mijn verhaal, maar het is geen onzin. Door mijn ervaringen serieus te nemen heb ik ze kunnen integreren en een betekenisvol leven op kunnen bouwen.

“Vleugels” is dus een klein boekje geworden dat mijn verhaal vertelt over menswording, over mijn relatie met psychose en spiritualiteit. Een boekje dat de bedoeling heeft openheid te creëren in de hoop dat meer mensen met hun ervaringen naar buiten durven te komen.

Vleugels is te bestellen via uitgeverij Boekscout. Of via je lokale boekhandel of Bol.com.

Foto creative commons (Piqsels)

Reacties

2 reacties op “Vleugels. Psychose als weg tot volledig menszijn.”

  1. Hallo Eveline,

    Helaas zie ik je reactie nu pas. Leuk dat je mijn boek gelezen hebt! En ja je kunt overal inspiratie uit halen. Fijn dat dat helpt! groetjes, Jose

  2. Eveline

    Hoi Jose Hoekstra,
    Ken jij Kazimierz Dabrowski? Er zijn boeken van en over hem. Hij was een Pool die 2 wereld oorlogen meemaakte, en de meest hoogste menselijke kwaliteiten zag, als ook de meest laagste en destructiefste mens. Daarnaar was hij o.a. psycholoog, filosoof Hij zou inspirerend voor je kunnen zijn. Een boek in het Nederlands is b.v. Leven met intensiteit. Redactie: Susan Daniels ,Ph.D.& Michael M. Piechowski, pH.D.
    Groetjes, Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *