Veel gezochte termen

Psychosenet Achtergrond

Herstelverhalen, wat zijn dat eigenlijk?

Indrukwekkende herstelverhalen kun je lezen op PsychoseNet.nl

Herstelverhalen zijn persoonlijke verhalen van kracht en hoop. Van vallen en opstaan. Van dromen en doelen en een leven voorbij diagnoses.

Herstel is een persoonlijk proces, het betekent voor iedereen iets anders en vertelt steeds een uniek verhaal. Een herstelverhaal is niet zo maar een verhaal. Het is een beschrijving van (negatieve) ervaringen, inzichten in het leren omgaan met kwetsbaarheden en wat tot steun is geweest tijdens het herstelproces. Nanette Waterhout legt het uit in deze blog.

Enkele indrukwekkende herstelverhalen:

Deze herstelverhalen staan al enkele jaren op PsychoseNet, maar zijn nog steeds indrukwekkend en de moeite waard om te lezen:

Lenneke: Twaalf jaar geleden ging het mis met Lenneke. Na het verlies van dierbaren werd ze ernstig depressief en belandde ze in een psychiatrisch ziekenhuis. Hier ervoer ze hoe ongelijkwaardig patiënt en hulpverlener tegenover elkaar stonden. Inmiddels is Lenneke ook hulpverlener en gebruikt ze haar patiënten-ervaring om samen te werken.

Lees het verhaal van Lenneke.

Chris: is ervaringsdeskundige, heeft in het verleden enkele zware psychoses en enkele minder zware psychoses doorgemaakt, met aanverwante depressies. Hier vertelt hij openhartig en helder hoe hij zijn eerste psychose heeft ervaren.

Lees het verhaal van Chris.

Allard: leefde jarenlang met een onterechte diagnose schizofrenie, met alle gevolgen van dien. Toen die diagnose twee jaar geleden eindelijk werd bijgesteld, volgde opnieuw een lastige periode. Want wie was hij nou eigenlijk echt?

Lees het verhaal van Allard.

Luc: werd op zijn 20e na een periode met ups en downs gediagnosticeerd met een bipolairiteit. Hij legde zich er bij neer, maar het duurde nog jaren voor hij het kon accepteren. In maart 2016 vertrekt Luc op de fiets naar Teheran, om aandacht te vragen voor een betere ggz.

Lees het verhaal van Luc.

Kees: heeft zware tijden gekend toen hij psychoses had, depressief en manisch was. Hij was zichzelf kwijt. Met veel hulp van anderen wist hij te herstellen. Hij is inmiddels al ruim 20 jaar stabiel en werkt als ervaringsdeskundige, hij schildert, componeert muziek en was voorheen ondernemer.

Lees het verhaal van Kees.

Bas: heeft vijf jaar lang te kampen gehad met een psychose. Door terug te gaan naar het moment waar zijn ervaringen begonnen, is hij hier weer uitgekomen. Hij maakte onder zijn eigen naam een film over zijn ervaringen en leert nog altijd veel van de filmbesprekingen.

Lees het verhaal van Bas.

Irene: is sinds januari 2014 bestuurslid van Phrenos, waar ze nog altijd blij verrast over is. Een groot deel van haar leven heeft ze in de psychiatrie doorgebracht en ze ook een eigen bedrijf begonnen.

Lees het verhaal van Irene.

Margré: Tot haar dertigste had Margré een ‘normaal’ leven. Totdat ze verhuisde om te gaan samenwonen met haar vriend. Dit bleek de trigger voor angst- en paniekaanvallen. Een lange weg langs reguliere en alternatieve hulpverlening volgt. Inmiddels is Margré zelf hersteldocent. Eén met veel ervaring, dat wel.

Lees het verhaal van Margré.

Katrien: maakte een slechte start in het leven. Ze heeft altijd moeten knokken voor ouderlijke liefde. Liefde en aandacht die ze wel bij haar grootouders vond. Toen zij overleden, zakte de grond onder haar voeten weg. Er volgden jaren waarin ze depressief was en te veel alcohol dronk. Totdat ze wordt doorverwezen voor een dagopname.

Lees het verhaal van Katrien.


Redactie PsychoseNet. Heb jij ook een herstelverhaal dat je met ons wilt delen? Je bent welkom!

Meer lezen over bloggen bij PsychoseNet?

Gerelateerd

Meer over

Herstel en (zelf)Hulp
herstelverhalen

Lees ook