Main content

Datum: 25 Maart 2020

Tijd: 20:00 - 21:30

Locatie:
Academiegebouw (Aula)
Domplein 29 Utrecht

Website

Organisatie: Universiteit Utrecht

Logo Stadium Generale Utrecht
‘Evidence based’ komt in de psychiatrie neer op pseudo-wetenschap. Dat stelt psychiater prof. Jim van Os. Tijd om het radicaal anders te doen, maar hoe?

In de psychiatrie lijkt diagnose soms willekeur. Een patiënt die van de ene arts het label ‘schizofreen’ krijgt, heeft volgens de volgende arts een persoonlijkheidsstoornis. Ook internationaal is er verschil. Een psychose in Frankrijk wordt anders gedefinieerd en behandeld dan in Nederland.

Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os (UMC Utrecht) concludeerde daarom dat de diagnostiek van psychisch lijden meer te maken heeft met cultuur, dan met waardevrije wetenschap. We groeperen patiënten op symptomen, maar de achterliggende oorzaak weten we niet.

Als placebo’s net zo effectief zijn als ‘echte’ pillen en het soort behandeling niks zegt over het succes, is het tijd de geestelijke gezondheidszorg anders in te richten

Van Os pleit daarom voor een revolutie in de psychiatrie, waarin behandelaren, wetenschappers en patiënten op gelijk niveau samenwerken. Hij vertelt over zijn strijd om zijn vakgebied te veranderen en de obstakels waar hij tegenaan loopt.


Logo Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

  • Deel deze pagina: