Veel gezochte termen

GEM en de rol van eCommunities

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

GEM en de rol van eCommunities

eCommunities zijn in het GEM ecosysteem een essentieel onderdeel. Dit is beschreven in deze publicatie over de opkomst van e-communities.

Voor GEM is duidelijk dat het denken over psychisch lijden, het aanbod, de organisatie en financiering van zorgverlening aangepast zullen moeten worden. Te beginnen met de onderliggende waarden.

Wat zijn eCommunities?

Denk bijvoorbeeld aan proud2bme.nl en psychosenet.nl

Online sociaal netwerk

eCommunities zijn een online sociaal netwerk rond psychisch lijden, rijk uitgerust met informatie, zelfhulp en vele verschillende contactmogelijkheden. Waar mensen met psychische klachten 24 x 7 naar toe kunnen gaan om verbinding te ervaren met lotgenoten, perspectief te krijgen en ‘aan de slag te gaan’.

Schil van ervaringsdeskundigheid en professionele deskundigheid

eCommunities hebben een schil van ervaringsdeskundigheid en professionele deskundigheid. Deze schil kan op allerlei manieren flexibel en laagdrempelig, deels anoniem, ingezet kan worden voor behandeling. In GEM kunnen patiënten flexibel afwisselen tussen online anoniem in de publieke GGZ van de eCommunity.

Bijvoorbeeld via:

  • De chat
  • Het online spreekuur
  • Het forum
  • Via zelfmanagement
  • Via psycho-educatie
  • Via online consulting
  • Via geïdentificeerde persoon in de ‘zorg’ GGZ.

Professionals in GEM verwijzen actief naar eCommunities en eCommunities verwijzen actief naar GEM.

De rol van eCommunities in het GEM ecosysteem

Een essentieel onderdeel daarvan zijn natuurlijk de eCommunities, zoals beschreven in onderstaande publicatie over de Publieke GGZ en de opkomst van e-communities.

Meer weten over GEM?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Gerelateerd

Meer over

Ecosysteem Mentale Gezondheid
GEM
PsychoseNet

Lees ook