Veel gezochte termen

Psychosenet auteur

Wilma Boevink

Wilma Boevink is sociaal wetenschapper en ervaringsdeskundige in de psychiatrie. In 2017 promoveerde ze op ‘herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie’. Ze is grondlegger van de herstelbeweging in Nederland en stond aan de wieg van het concept ervaringsdeskundigheid.

Meer blogs lezen van Wilma Boevink?


Reacties

8 reacties op “Promotie Wilma Boevink: HEE! Over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie”

 1. wboevink

  ja, maar dan komt de persoon in kwestie niet op de volgende afspraak en zit je daar met je voornemens….

 2. Tineke

  Leren herkennen waar de onrust vandaan komt door betere en andere keuzes te maken en je verantwoordelijkheid daarvoor nemen door ratio en gevoel weer op 1 lijn te krijgen. Dit allereerst aanleren geeft een kortere behandelwijzen en kan meteen in de praktijk worden geoefend. Met positief resultaat. Door niet alles te vermijden maar aan te gaan door assertiviteit te tonen. Men wordt meteen een stuk daadkrachtige en moediger door de grenzen van onrust te bewaken. En niets werkt zo positief als controle terug te krijgen op het eigen gedrag en gevoel.

 3. Tineke

  Eindelijk iemand die begrepen heeft waar het om gaat bij psychiatrische patiënten. De kennis die zij nodig hebben staat niet in handboeken beschreven maar in de positieve ervaringen van mensen die uit diepe dalen zijn gekomen n.a.v. de eigen opgedane “neurotherapie ” door de negatieve levenservaringen. Die van het kastje naar de muur worden gestuurd door de hulpverleners die vaak geen idee hebben waardoor de problematiek ontstaan is. Door tijdsgebrek alles onder een vastgesteld etiket plakken. Waar de patiënt vaak niet meer vanaf komt terwijl er iets heel anders speelt. Geen betere leerschool dan negatieve ervaringen alleen daar groeit een mens van als hij in staat is dat positief op te pakken. Alleen de weg ernaar toe duurt zo verschrikkelijk lang door de warboel van hulpverlening in Nederland. En het onderdrukken van angsten door medicatie. Laat ze eerst een ’s goed fvaststellen waar de vaak paranoïde angsten vandaan zijn gekomen en uit welk aangeleerd zelfbeschermingsmechanisme de patiënt handelt! Kost tijd om de lange weg terug af te leggen naar meestal de kindertijd.

  1. wboevink

   was niet zo moeilijk om het echt te snappen, ben zelf zo’n worstelaar met psychisch lijden en de psychiatrie….

 4. nilo de roock

  De Nederlandse vertaling van “empowerment” is ( gewoon ) verzelfstandiging.

  1. wboevink

   Verzelfstandiging dekt niet helemaal de lading van empowerment…. de beste vertaling vind ik nog steeds: zelfstuurbekrachtiging…. het komt dus van binnenuit… en verzelfstandiging kan ook het aanleren van vaardigheden door bekwame profs betekenen… .dat is het niet helemaal…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *