Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Bijwerkingen van mijn medicatie?

blog Bijwerkingen medicatie

Bernadette voelt zich in 2018 niet lekker, ze blijkt een beroerte te hebben gehad.  In deze blog vertelt ze over haar nare gevoel met betrekking tot de medicatie die ze slikte en de hoge bloeddruk die ze had. Ze neemt ons ook mee in haar herstel waarin ze al heel veel meters heeft gemaakt.

Het is september 2018 als ik begin met een dekentje te haken. Gewoon verstand op nul en vierkantjes, granny squares genaamd, haken.

In oktober 2018, wanneer ik opsta, voel ik me niet lekker. De griepspuit was elf maanden geleden, dus ik zou wel eens de griep kunnen krijgen. Ik at normaal. Alleen het bewegen van het lichaam was iets anders. Het ging wel, maar ik voelde me wat draaierig. Daarna ging ik nog even naar de kapper. Ik voelde me daarna echt niet lekker maar ik was thuis en kon lekker mijn bed in kruipen. Ik bleef een week op bed liggen. Ik haalde wel zelf de boodschappen, want de winkel was maar drie minuten van mij vandaan.

Ik liep als een dronkenman terwijl ik geen druppel alcohol had gedronken

Ook verbaasde het mij dat ik geen koorts had wat toch bij een normale griep hoort. Van verschillende kanten krijg ik de raad om toch een afspraak met de dokter te maken. Aangezien ik zo duizelig ben, komt de dokter naar mij toe. Hij verzocht me om een stukje te lopen. Ik liep met mijn voeten ver uit elkaar. Volgens mij zag de dokter toen dat ik een herseninfarct had, maar hij zei tegen mij. “U gaat nu per ambulance naar het ziekenhuis. Dat ze daar maar uitzoeken want er aan de hand is. Zonder toeters en bellen, bedong ik nog. Zonder toeters en bellen, herhaalt hij.

Het woord sirene wist ik niet meer. Ik pakte wat nachtgoed omdat er misschien een kans was dat ik een nacht zou overblijven.

Er werd een CT scan gemaakt. Ik had een herseninfarct

Ik een beroerte? Dat kon niet. Ik was te jong als ik me vergeleek met de andere patiënten op de afdeling. En in mijn familiekring kwam geen beroerte voor. Ik was de eerste. Die nacht in het ziekenhuis durfde ik niet eens te slapen.

Mijn gedachten gingen naar een paar jaar terug. Ondanks dat ik een hoge bloeddruk van mezelf had, schreef de psychiater mij het middel methylfenidaat voor. Dat mijn bloeddruk zo tegen de 190 was, baarde hem geen zorgen. Hij verzekerde me dat de bloeddruk zou dalen als het lichaam gewend was aan dit middel. Hij zei dat mijn te hoge bloeddruk hem niet interesseerde. Ik wilde toen zelf ook niet stoppen met het middel. Het bracht me energie. En na jarenlang futloos en veel slapen vond ik het fijn dat ik nu een middel had dat me spontaan maakte en energie gaf.

Ik had vragen over mijn medicatie, maar de psychiater was al jaren uit beeld verdwenen

De therapie was met een conflict beëindigd en de organisatie was failliet. Dus die kon ik niets meer vragen. Ik vroeg advies aan Jim van Os. Mijn inziens was dat middel dat ik al een paar jaar slikte de verantwoordelijke voor mijn herseninfarct. Het middel wordt ook aan kinderen verstrekt en die slikken het toch ook niet zo lang? Jim van Os verwijst mij naar de huisarts. Ik durfde het middel niet eens meer te slikken. De huisarts vond het ook beter om te stoppen, omdat het middel niet bij volwassenen voldoende was onderzocht.

Inmiddels is het hele ‘beroerte-circus’ losgebarsten

Ik kreeg revalidatie. Om weer zonder wandelstok te kunnen lopen, net zoals voorheen. Mijn hart dat gezond is, althans dat bleek uit het onderzoek gehouden in juni 2018, werd toch weer onderzocht. Ik kreeg ergotherapie. Die draaierigheid zou tot 3 december 2018 duren. Ondertussen leerde ik weer opnieuw lopen. Heel veel rondjes heb ik gedraaid in het ziekenhuis. Alhoewel ik niet op de hardloopband durfde, leer ik toch weer hardlopen.

Druppeltjes uit het alternatieve circuit, zonder bijwerkingen, hielpen me om het ergste druk zijn onder controle te houden.

Ondertussen haakte ik maar door. Afgelopen augustus had ik genoeg granny squares om een deken te maken, ik ben er zo blij mee!

Inmiddels kan ik weer lopen, hardlopen en fietsen. Voor 95% ben ik weer de oude. Mijn typevaardigheid is gezakt naar 130 met vaak gebruik van backspace. Spreken en schrijven is wat meer met fouten. Maar in het geheel genomen ben ik er goed vanaf gekomen en heb ik bijna geen bijwerkingen.


Bernadette van Os

Bernadette slikte het middel methylfenidaat. Dit verhaal betreft een persoonlijk verhaal. Heb je vragen over je medicatie? Ga dan naar je huisarts of psychiater.

Meer informatie:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *